Williamsburg

Området grundades när Williamsburg Bridge byggdes. Det befolkades först av främst judar som flyttade från Manhattansidan av bron. Nu för tiden är det blandad befolkning med blandannat mig å flera andra svenskar.
Williamsburg är inte helt olikt från vad Södermalm "anses vara" nuförtiden,
Williamsburg är väl till och med kanske förebilden för "hippa söder" (tillsammans med ett flertal områden på Manhattan). Som en nostalgisk invånare blir man inte speciellt glad av att se sitt kvarter förändras, men som turist är det mycket enklare att dra nytta av fördelarna.  Jag bor runt de allra mest cafè-,krog-,galleri och butikstäta området och det är ganska trevligt att alltid ha ungt folk i rörelse oavsett tid på dygnet. Men det ska sägas att det är så mycket roligare att höra en gammal rostig gubbe prata med newyorkdialekt än midwesternfolket här som avslutar sina meningar med "yuu know vat i meen" med gälla röster.

Norr om mitt boende så är det mest gamla industrier, där den största byggnaden är nedlagd och samtidigt k-märkt - Domino Sugar Factory.  Mitt i bland de gamla industribyggnaderna så hittar man även Brooklyn Brewerys bryggeri - ett nytt och  redan välkänt (även i Sverige) ölmärke. På fredagar och lördagar har dom öppna turer i bryggeriet.

Till söder om mitt boende så finns det några gator med puerto-ricanska kvarter, och fortsätter man söder om dessa, så att man korsar under Williamsburg Bridge, då kommer man till en helt annorlunda plats - Williamsburgs judekvarter.
Över 100 000 "Hasidic Jews" lever här i Satmar-samhället, och det är som en annan planet.
Dom är ultra-orthodoxa - killar (med korkskruvslockar) och tjejer (med mössa och långärmade plagg) går i skola var för sig, modern kultur (TV,popmusik et.c) är föraktat och dom avskärmar sig från det vanliga samhället.
En intressant sak som jag läste i en guidebok (och fick bekräftat av wikipedia :P) var att denna grupp är anti-Israel och inte besöker klagomuren et.c

I öst finns det som kallas "East Williamsburg", där befolkningen gått från Italiensk till ganska blandad. Fortfarande finns dock flertalet italienska resturang- och speceributiker. Bland annat finns det en liten butik där en gammal italiensk dam gjort mozzarella i 70 år. Det är nog mer mäktigt än vad det är kul. Hennes historia kan man lyssna på här: http://www.nytimes.com/packages/html/nyregion/1-in-8-million/index.html?hp&hp#/georgiana_depalma_tedone


Domino Sugar Factory


Laglig konst på "rutorna". Olaglig ovanför?


Industrier/gamla industrilokaler ombyggda till loftvåningar


Brooklyn Brewery
Höghus i de orthodoxa judekvarteren. NYCHA

hallen con noi
Kommentarer
Postat av: Oscar

Otroligt fin läsning!

2010-03-24 @ 12:48:06
Postat av: Trixie

H e l v e t e det är plågsamt att läsa din blogg (samtidigt helt underbart såklart). Nästan så att jag bara tar första bästa plan.

2010-03-24 @ 22:10:24
Postat av: Mr Pink

Provade faktiskt en Brooklyn Lager förra veckan. Ingen höjdare direkt, men det kanske går att vänja sig.Fortsätt fota så fint och skriva så bra!

2010-03-29 @ 09:47:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0