This stop Bed-Stuy

Imorgon bär det förhoppningsvis vidare till en 6-rums lägenhet i Bushwick, tillsammans med tio andra personer från mitt gamla boende.
För tillfället bor jag i ett brownstonehus tillhörande samma hostelkedja från vilken fick bomma igen.
Jag har gått från att inte ha träffat en svensk på typ två veckor till att plötsligt ha sju stycken i samma hus. Ganska skoj att få prata svenska, men det är lite jobbigt för skallen som har ställt in sig på engelska.
Det blir skönt att lämna detta hus och återgå till fulltime english. Dessutom säger rapporterna att det eviga regnet snart ska bytas ut mot sol.

Detta tillfälliga boende ligger mitt i Bedford-Stuyvesant (förkortat Bed-Stuy, of course). Ett område där hiphop/rap-legenderna Jay-Z och Notorious B.I.G härstammar ifrån.
Bed-Stuy befolkades av stora mängder afro-amerikaner efter att en tunnelbanelinje byggts från Harlem ut hit. Men även innan tunnelbanebygget, på den tiden då svarta inte var fria människor i USA, så fanns det självständiga afro-amerikanska samhällen just här i Bed-Stuy (bl.a ett område kallat Weeksville).
Egentligen borde man dela på namnet Bedford-Stuyvesant, då det faktiskt är två olika områden. Bedford, med många hyreshus, och Stuyvesant Town, med otaliga längor brownstones. Stuyvesant Town gränsar mot Williamsburg och Bushwick (vilka är områden med blandad befolkning) medan Bedford gränsar mot bl.a East New York och Brownsville (områden med i princip bara svarta invånare).

Bed-Stuy har stora mängder Brownstonehus och området ligger relativt nära Manhattan. Detta i samband med att kriminaliteten sjunkit enormt har gjort att områdets rykte har höjts. Området är dock fortfarande centrum för afro-amerikaner, och åtminstonde åtta av tio invånare är svarta. Verkligheten känns inte alls likadan som guideböcker och internetsidor som säger att "yuppies" nu tar över Bed-Stuy. Under min promenad genom området så såg jag max ett dussin vita personer under fyra-fem timmar. Vissa talar dock om att det är "buppies" snarare än "yuppies" som tar över området - "buppies" står för "black urban professionals".

Det speciella med Bedford-Stuyvesant är annars kyrkorna. Jag vet inte om det finns någon studie på vilket område som är världens mest kyrktäta, men Bed-Stuy skulle nog kunna toppa en sådann. Det finns en kyrka i princip varenda kvarter. Vissa är ståtliga kyrkbyggnader, medan andra kyrkor huserar i vanliga hus där enbart en liten skylt berättar vad det är.

Övergivna hus är även det en relativt vanlig syn fortfarande. Många sådana hus har dock restaurerats, vilket vidare är en av anledningarna till vågen av nyinflyttade.
Fulton Street. Huvudgatan i Bed-Stuy


Den första Afro-amerikanska kyrkan i Brooklyn. Byggd 1880-någonting.
Bob Marley, ?, Malcolm X, ?, Rosa Parks, Martin Luther King, Nelson Mandela, Aretha Franklin


Barber Shop. En av hundra.
Ett kors där i mitten, med en amerikansk flagga under. Budskap oklart.
En av många anledningar till minskad kriminalitet...


...och här är en annan. Överallt på bostadsbyggnader et.c så står det att man inte får
hänga runt m.m.

hell's kitchen, MSG, sunset park och en annorlunda vecka

En kaotisk vecka är snart slut och det tackar vi för! Detta med ett extra tack till röda korset som hjälpte oss strandsatta européer.
Men en sak i taget, och jag börjar med den första riktiga turen av ett område på Manhattan, nämligen det som kallas "Hell's Kitchen" (nuförtiden även kallat Clinton).

Ett område som förr i tiden var känt för kriminalitet samt stora motsättningar mellan folkgrupper (vilket bl.a resulterat i musikalen/filmen West Side Story) är nu för tiden så gentrifierat att du antagligen är åtminstonde miljonär ifall du bor här. Historiskt sett främst ett irländskt område, och säkerligen bor det fortfarande kvar ett gäng till åldern komna irländare. På gatorna finns det även ett gäng irländska pubar, men mer än så är det inte. Området har uppfostrat bland annat Mario Puzo (mannen som skrev Gudfadernböckerna samt dess filmmanus) och Alicia Keys. Dessutom har tusentals andra kändisar någon gång bott här bl.a komikern Larry David och svenska hockeymålvakten Henrik Lundqvist.

Området går från Hudson River till väst ända in i hjärtat av New York (Times Square, Penn Station et.c), och räknar man alla olika möjligheter till transport så förstår man att detta är stadens resecentrum. Bland annat hittar man Port Authority Bus Terminal (vilken är världens mest traffikerade busstation), Penn Station (med station för flertalet tunnelbanelinjer och även Amtraktåg som sedan går ut över hela landet), New York Passenger Ship Terminal (med kryssningsfartyg samt båtar som har guidade turer runt Manhattan)


Gammalt blandat med nytt


-II-


Hotel New Yorker. Känd byggnad och var också hem för mig under min första resa i NY!

De mörkbruna höghusen innehåller lägenheter avsedda för skådespelare


På väg från/till busstationen


Såkallade "Luxury Apartments"


Med gångavstånd till...


...stans största postkontor, samt...


...Madison Square Garden. MSG är enligt sin slogan "The World's most famous arena", men det är den ju inte.
Den är heller inte lika fin i jämförelse med den stationsbyggnad som fick rivas när arenan skulle byggas. Men och andra sidan kan man tänka på att den är ungefär hälften så hög som Globen och rymmer trots det sju tusen fler besökare. Här är det konserter, hockeymatcher (New York Rangers) och framförallt basket med New York Knicks.
Alla biljetter var slutsålda till Knicks resterande hemmamatcher (trots att dom redan är eliminerade från chans till slutspel) men det löste sig såklart ändå!


Matchen jag såg var emellan Knicks och Denver Nuggets. I Denver spelar Carmelo Anthony, som är ansedd som åtminstonde topp 5 i världen. Matchen slutade iallafall med hemmaseger tack vare italienaren Danilo Gallinari (född 1988).


Carmelo vs Danilo

Som sig bör i Amerikansk sport så finns det allt att tillgå på arenan. Femtio olika matställen, femtio barer och plus det ett hundratal försäljare som springer runt på läktaren med sockervadd och glass.


I arenagången finns det bl.a flera supporterbutiker...


...och sushi

Personligen har jag inget emot att sport är ett enda stort jippo i USA, det är ofta underhållande, men det blir bara äckligt när vi i Europa apar efter. Speciellt eftersom att det inte tjänar någonting till. Det engagemang man har för sport i Europa är vad dom nu behöver och vill ha i USA.


"6th man" syftar här på samma sak som "tolfte spelaren" gör i fotboll - alltså publiken.
Sporten är så kommersialiserad att klubbar kan byta stad för att få bättre ekonomi. Det är sån business att folk inte längre bryr sig om sitt favoritlag.
Men på typiskt amerikanskt vis så skapar man det som inte finns, därför har exempelvis Knicks en liten sektion där skolklasser m.m sitter. Antagligen får dom gratis biljetter i gengäld mot att dom sjunger hejaramsor. Ej heller att förglömma speakern som hela tiden försöker få publiken att skrika "lets go knicks" eller jumbotronen som ibland kort och gott uppmanar folk till att göra så mycket oljud som möjligt. Så dumt.


I närheten av Madison Square Garden ligger en av B & H's elektronikaffärer. B & H är ansedd som en av stans billigaste elektronikkedjor.


Bra för hemmet om man behöver övervakning


Det är ganska svårt å se vad allt är till för.


En rolig sak med B & H är att majoriteten av de anställda är troende judar. När jag var på besök i fredags så stängde butiken kl 13.00 och håller nu stängt i tio dagar eftersom att det är påsk.

Väl hemma från B & H började veckans kaos.
Vi var bara fyra stycken hemma när en herre från stadens "building department" kom på besök. En hyresgäst i huset hade anmält byggnadens två hostels för att det "fördes för mycket liv". Tyvärr så blev hon själv vräkt på kuppen eftersom att det inte var något fel på hostelsen utan bara på byggnaden i sig. Fastighetsägaren hade registrerat byggnaden för företag men istället låtit bygga lägenheter. Antagligen (helt säkert) tjänade han en hel del pengar på det.
Bostadshus i New York ska ha både sprinklers å alternativa utvägar vid en eventuell brand, men varken det ena eller det andra fanns i huset.
Polis och brandkår kom till platsen och även TV och tidningar. Infon vi fick var bara "pack your stuff and leave" trots att vi inte hade någonstans att ta vägen. Vid det laget var man lite orolig men vår hjälp var på väg.
Av alla olika instanser så kom faktiskt Röda korset med flertalet personer samt minibussar. Så sedan vi blev "vräkta" har vi fått hotellrum betalat av Röda korset (vilka i sin tur skickar räkningen till husägaren).
Trist att få lämna ett fint boende, som har ett läge som vi inte kommer att kunna matcha. Men samtidigt tycker iallafall jag att det är kul att få bo i flera andra områden =)
packa väskorna och säg hej då...


...till altanen med denna vy.

Just nu bor vi alltså på hotell, och detta i Sunset Park

Sunset Park ligger 40 minuters tunnelbaneresa från Manhattan. Området var faktiskt väldigt länge hem till skandinavier, och fortfarande så ska det finnas några smågator med fjärde- och femte generationens Norsk-Amerikaner.
Namnet kommer ifrån områdets park som såklart har en fin utsikt över brooklyn. Även manhattans skyskrapor syns i horisonten. Tyvärr har vädret inte bjudit på någon fin solnedgång.


vy från parken

Parken ligger på områdets högsta punkt. Husen runt omkring ligger på sluttande gator ned från parken. Nästan alla hus i Sunset Park är såkallade Brownstones.


Brownstones med sina sedvanliga trappor (vilka kallas stoop)

Idag är invånarna av främst Asiatiskt- och Dominikanskt ursprung, även mexikanare. Området i sig är väldigt arbetarklass. Som de flesta områdena i New York är det nu för tiden inte alls farligt, som det en gång har varit.
Den stora andelen brownstones kommer även göra området mer attraktivt. Den långa tågresan till Manhattan kan bytas ut mot en mycket snabbare båtresa. Det finns redan nu en båtlinje (startades efter 9/11 då det var strul med tågtrafiken) men den kostar pengar. Antagligen kommer färjan att bli gratis den dagen då tillräckligt många rika har flyttat in i Sunset Park och det helt plötsligt blir "vettigt" att ha en sammanlänkning till fina Manhattan.


Huvudgatan i den dominikanska delen

Green-Wood Cemetery är Sunset Parks mest kända (och fina) plats. En kyrkogård från 1800-talet som nu har 600 000 gravplatser (Kan jämföras med Skogskyrkogårdens 100 000 gravar).

Vissa gravar var stora som friggebodar...

...andra tillhörde Svensk-amerikaner.

Imorgon bär det av till ett tillfälligt boende i Bed-Stuy, Brooklyn. Sedan ser det ut som att det nya boendet kommer att vara i Bushwick, Brooklyn.

GreenpointEtt område som en gång var känt för sin oförstörda natur (därav namnet) är idag ett av Brooklyns mest välskötta bostadsområden.
Området är fortfarande relativt okänt och invånarna är av framförallt
Polskt ursprung. Det sägs att brooklyndialekten härstammar härifrån (dock hävdar
andra att dialekten kommer från området Flatbush).
Greenpoint är Brooklyns nordligaste område och är tillsammans med Bushwick och East New York de områden som gränsar till Queens. Vid Greenpoints gräns till Queens hittar man Ash Street, parallelt nedanför den så hittar man Box St, Clay St, Dupont St o.s.v i alfabetisk ordning.Den här skylten fanns på en av Greenpoints finaste gator, jag trodde att det var en utmärkelse från polisen för att allt var så välskött, men tydligen innebär "model block" att det är ett område där det behövts extra insatser från polis. Skylten måste nog hänga kvar sen gammalt.


Astral Apartments. Bostadhus byggt 1886 för Astrals fabriksarbetare.
På den tiden var det ett unikt hus eftersom att det fanns att tillgå både
varm- och kallvatten för de boende.
En polsk präst, som blev mördad efter att ha kritiserat kommunistregimen, har fått en minneslund.

pitcher 1 $


Pli.

Williamsburg

Området grundades när Williamsburg Bridge byggdes. Det befolkades först av främst judar som flyttade från Manhattansidan av bron. Nu för tiden är det blandad befolkning med blandannat mig å flera andra svenskar.
Williamsburg är inte helt olikt från vad Södermalm "anses vara" nuförtiden,
Williamsburg är väl till och med kanske förebilden för "hippa söder" (tillsammans med ett flertal områden på Manhattan). Som en nostalgisk invånare blir man inte speciellt glad av att se sitt kvarter förändras, men som turist är det mycket enklare att dra nytta av fördelarna.  Jag bor runt de allra mest cafè-,krog-,galleri och butikstäta området och det är ganska trevligt att alltid ha ungt folk i rörelse oavsett tid på dygnet. Men det ska sägas att det är så mycket roligare att höra en gammal rostig gubbe prata med newyorkdialekt än midwesternfolket här som avslutar sina meningar med "yuu know vat i meen" med gälla röster.

Norr om mitt boende så är det mest gamla industrier, där den största byggnaden är nedlagd och samtidigt k-märkt - Domino Sugar Factory.  Mitt i bland de gamla industribyggnaderna så hittar man även Brooklyn Brewerys bryggeri - ett nytt och  redan välkänt (även i Sverige) ölmärke. På fredagar och lördagar har dom öppna turer i bryggeriet.

Till söder om mitt boende så finns det några gator med puerto-ricanska kvarter, och fortsätter man söder om dessa, så att man korsar under Williamsburg Bridge, då kommer man till en helt annorlunda plats - Williamsburgs judekvarter.
Över 100 000 "Hasidic Jews" lever här i Satmar-samhället, och det är som en annan planet.
Dom är ultra-orthodoxa - killar (med korkskruvslockar) och tjejer (med mössa och långärmade plagg) går i skola var för sig, modern kultur (TV,popmusik et.c) är föraktat och dom avskärmar sig från det vanliga samhället.
En intressant sak som jag läste i en guidebok (och fick bekräftat av wikipedia :P) var att denna grupp är anti-Israel och inte besöker klagomuren et.c

I öst finns det som kallas "East Williamsburg", där befolkningen gått från Italiensk till ganska blandad. Fortfarande finns dock flertalet italienska resturang- och speceributiker. Bland annat finns det en liten butik där en gammal italiensk dam gjort mozzarella i 70 år. Det är nog mer mäktigt än vad det är kul. Hennes historia kan man lyssna på här: http://www.nytimes.com/packages/html/nyregion/1-in-8-million/index.html?hp&hp#/georgiana_depalma_tedone


Domino Sugar Factory


Laglig konst på "rutorna". Olaglig ovanför?


Industrier/gamla industrilokaler ombyggda till loftvåningar


Brooklyn Brewery
Höghus i de orthodoxa judekvarteren. NYCHA

hallen con noi
Första träningspasset...

...gick av stapeln i Williamsburg (och nu med en dags extra erfarenhet har jag lärt mig att jag även korsade gränsen till Greenpoint) och detta i form av att kuta.. inte så snabbt men ändå.

Det blev "1 upplevelse" att uppskatta! Detta tack vare alla människor som var ute denna fina söndag.

Jag började med att springa från boendet det cirkus 300 meter som krävs för att nå till East River, men eftersom att kajområdet är avstängt för framtida byggprojekt så blev det till att fortsätta upp emot en park som jag hade fått tips om. Parken heter McCaren Park, vilken egentligen inte är mycket till park- visst fanns det ganska mycket gräsmattor att sitta på, men den går knappast att jämföra med Central Park (eller Vitabergsparken heller för den delen). Trots det så var det en plats utformad på ett sätt som jag inte sett förut... Folket som var där hade picknick, eller joggade, inga konstigheter där alltså, men de spelade också fotboll på en elvamannaplan, spelade baseball på baseballplaner, basket på basketplaner, baseball på en "asfaltsplan", åkte BMX/skateboard/inlines i en skatepark, spelade tennis på tennisbanor, spelade handball (inte samma sak som handboll) på handballcourts, spelade amerikansk fotboll, gick på styltor, jonglerade, spelade lacrosse å säkert tusen andra prylar plus det. Det var riktigt skoj att zickzacka emellan alla olika sporter å alla tusentals (ingen överdrift) människor som var där. 


nere vid vattnet...


...gick det inte att va, så det blev gatan upp...


...förbi glassbilen...


...fram till parken...


...där dom orthodoxa judarna som vanligt dominerade på basketplanen :P


Handball. Vilket är ungefär som squash, fast man använder sina händer istället för racket.

och avslutningsvis MAC & CHEESE:

Middagen blev lika god som den ser ut att vara på bilden. Sådär.

Första dagarna

Landade i New York på torsdagskvällen precis lagom till solnedgången, så det blev allt en fin början på starten. Åkte med icelandair och mellanlandade således på Island i några timmar, av en tillfällighet (för att jag hade tråkigt..) så glodde jag sedan på en vulkandokumentär som visades på flygstolsTVn - den handlade om ett isländskt samhälle som fick evakueras pga vulkanutbrott - och några dagar senare, typ igår, så läste jag på internet att det varit ett liknande utbrott som gjort att flygtrafiken till och från Island ställts in. Tur att man missade det...

Första dagarna här var iallafall soliga som en svensk sommar! Lyckades inte med något mer speciellt än att traska igenom central park upp till Harlem, för att sedan gå igenom East Harlem ner mot midtown igen.
Sedan så blev det Lower East Side, som har bebyggelse likt E.H, och Williamsburg Bridge hem till boendet. Jag tror nog att jag gick två mil på den dagen, och det med bara bananer i maoooogen.. Ska inte upprepa att äta så lite som jag gjorde första två dygnen. Kommer nog inte heller att hända nu eftersom att jag hittat några billiga matvarubutiker för en som vänder på slantarna!

några bilder från dagen:


upper west side / vid central park

east harlem 99


east harlem


lower east side


williamsburg bridge


utsikt från bron mot l.e.s och midtown

from the headquarters

BK USAvyn från husets altan får representera starten, å manhattans skyline e ju representabel för staden !

RSS 2.0