Barnes & Noble och Strand, World Trade Center, Hoboken N.J, East Village / Lower East Side.

De två bokbutikerna Strand och Barnes & Noble's hävdar båda att just dom är världens största bokhandel.

------------------------------------------------------------

Precis vid Ground Zero ligger en av New Yorks äldsta katolska kyrkor. Den klarade 9/11 utan större skada.
Detta kors stod upp från rasmassorna vid tvillingtornen. Numera är det ett minnesmonument vid kyrkans ena vägg.


Ett minnesrum för 9/11. I mitten av bilden så syns modellen av de nya world trade center. Det högsta huset ska döpas till Freedom Tower.

------------------------------------------------------------
Hoboken, New Jersey.
Frank Sinatras hus har rivits. Men en gatuplatta vid huset är ditsatt för att komma ihåg en av världshistoriens största sångare.


Elledningarna gick mellan husen överallt i Hoboken.
Hoboken är en liten stad med cirka 80 000 invånare. De flesta jobbar på Manhattan. Det går snabbtåg under Hudson River mellan Manhattan och Hoboken, restiden är bara cirka 10 minuter.

Detta var en gång platsen för en Baseball-arena. Och här spelades den första baseballmatchen en gång i tiden. H:et står för Homebase och denna gatukorsning är byggd som en baseballplan. I mitten av gatan är det en stor baseball.


Vy över Manhattan från Hoboken.
------------------------------------------------------------
East Village och Lower East Side är nog de två mest populära områdena bland New York-resenärer. Här finns ändlöst med restauranger, klädesbutiker och barer.


Tompkins Square Park.


Pommes Frites-restaurang.
I East Village hittar man New Yorks ukrainska kvarter.


Under 70-talet när East Village och Lower East Side var mycket nedgångna slumområden så började invånarna att skapa små community gardens (små trädgårdar / parker) på såkallade empty lots (vanligtvis en obebyggd plats mellan dåtidens övergivna byggnader)


Många av dessa community gardens finns kvar. Dock är omgivningen numer upprustade hus kontra dåtidens utbrända byggnader.
De första projectshusen i New York. Byggdes på 30-talet för att ge bostäder åt hemlösa och folk som levde i stor trångboddhet.
Avenue A som i Aware, Avenue B som i Beware, Avenue C som i Caution, Avenue D som i Death.
Det stämde kanske för 20 år sedan, men inte riktigt längre. Avenue A är gentrifierat, Avenue B är detsamma. Avenue C är 50% hipsters och 50% puerto ricaner. Avenue D har sina stora hyreshus, så där har inte så mycket ändrats.


Stora bro, liten bro.


Belmont Stakes, South Bronx II, Harlem, John Lennon Memorial, East Village/L.E.S

Belmont Stakes är ett hästlopp som hålls årligen på Long Island, New York. Det är en av de största händelserna inom USAs hästsport och detta var det 142:a året i rad som tävlingen hölls. Lopp hölls varje halvtimma hela dagen med det största loppet som avslutning.
Betting


Min häst i ljusblått (fjärde plats)! Han vann tillslut. Å mina två dollar blev till tio. stora pengar.


TV


Picknickområde nedanför läktaren.

------------------------------------------------------------

South Bronx


I detta hus sägs hiphopen ha startats, via olika fester som hölls här.


Gamla Yankee-stadium är riven..


..men 100 meter bort så ligger New York Yankees nya basebollarena.------------------------------------------------------------


Söndagmorgon och gospel i en kyrka i Harlem..


..och efter kyrkan, soulfood på en av harlems mest kända restauranger: Sylvias.


Apollo Theatre längs med 125:e gatan (vilken är Harlems huvudgata).


Taino Towers i bakgrunden. Finns med i GTA 4.


East Harlem kallas för "El Barrio" eftersom att befolkningen till stor del är av puerto ricanskt ursprung. Nästa vecka hålls en av världens största parader i NYC: The Puerto Rican Day Parade. Tyvärr missar jag den, men man kan redan nu känna av stämningen runt om i stan. I de puerto ricanska kvarteren har i princip varenda gatuhörn ett litet gatustånd där man kan köpa puerto ricanska attiraljer, och många bilar är utsmyckade med puerto ricanska flaggor et.c.


I East Harlem så finns det några gator längs med Pleasant Avenue där många italienamerikanare ska ha bott ända sedan den tiden, för 100 år sen, då majoriteten av Harlems invånare hade italienskt ursprung. Tyvärr bjöd inte Pleasant avenue på något italienskt öht.

-----------------------------------------------------------


The Dakota Building. Huset där John Lennon bodde, och där hans änka Yoko Ono fortfarande bor.
John Lennon blev skjuten till döds vid den stora porten.


Från The Dakota Building är det bara ett stenkast till Central Park och John Lennons minneslund: Strawberry Fields. Döpt efter hans sång, såklart.


Imagine. Minnesplats med en sten skänkt från Neapel (..av alla städer.)


Queens: Willets Point, Flushing, Hollis, Jamaica

Willets Point är ett område som består av enbart allt som har med bilar att göra.

--------------------------------------------------

Flushing
är Queens egna chinatown. Faktum är att det antagligen är större än chinatown på Manhattan, men ingen kan riktigt veta eftersom man inte vet exakt invånarantal i varken Flushing eller i Manhattans chinatown.
Korsningen Roosevelt Av & Main St är New Yorks mest traffikerade gata efter Times Square.------------------------------------------------------------

Hollis
är Queens mest östliga område. Det ligger bortom tunnelbanenätet och gränsar till Nassau County (..vilket inte är NYC). Hollis är ett afroamerikanskt medelklassområde.

------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------

Jamaica är det största området i Queens, det innefattar ett stort område av lyxbostäder, mängder av mindre bostadsområden (ett av dom är där 50 cent kommer ifrån), flygplatsen JFK m.m


mount vernon, new york botanical garden, bronx zoo, bronx, frihetsgudinnan & Ellis island, Staten Island

Mount Vernon, upstate New York.
New Yorks motsvarighet till pendeltåg är Metro North och Long Island Rail Road. Metro North går upp till bl.a Mount Vernon och Yonkers - vilka båda är städer som gränsar till the Bronx och lika gärna kunde ha räknats till NYC.
------------------------------------------------------------
Brooklyn Botanical Garden har jag redan skrivit om tidigare, men stadens officiella Botanical Garden ligger i the Bronx. New York Botanical Garden.
Bronx River går igenom New York Botanical Garden. Runt om floden ligger New York City´s enda bevarade skog. En gång i tiden såg hela NYC ut som denna plats.


Om du mot förmodan inte skulle vilja traska runt finns ett "tåg" som transporterar dig runt i parken

Bronx Zoo gränsar till NY Botanical Garden.
På Bronx Zoo fick jag för första gången på amerikansk mark uppleva information om (världens) miljöproblem. På flera ställen fanns skyltar om hur man hjälper utrotningshotade djur och hotad regnskog, samt hur man ska återvinna det man köper. Information som är bättre än ingenting, samt en stor kontrast mot exempelvis matbutiker i USA där man vanligtvis får två stycken plastpåsar för att paketera ner det man köpt, oavsett om det bara var en tandkrämstub man inhandlat.
Fordham University


"The Hub" - Bronx centrum. Värt att lägga märke till är huset till höger, format precis som Times Squares något större motsvarighet. Byggnaderna här är mindre, men stressen är lika stor. Bronx är hektiskt.


Grand Concourse, en annan av Bronx knutpunkter.

------------------------------------------------------------


Århundradets kö till turistfällan frihetsgudinnan/Ellis Island.
Jag tycker dock inte att detta var en lika stor turistfälla som jag först trott. Bra fotomöjligheter..
..och Ellis Island är något man ska besöka. I bakgrunden så ser man skyskrapor från Jersey City.


Ellis Island var det stället där samtliga immigranter till USA fick passera under 1800- och 1900-talet, innan de fick tillträde till USA.


Ett av protokollen över immigranter. Två stycken Carl från Sverige på detta papper.


Ellis Island.


Little Italy. Inga turister.

------------------------------------------------------------

Staten Island


Park Hill. Home of (halva) Wu Tang.


Bra att veta.


"Tunnelbanan" på Staten Island har inga biljettspärrar. På bussarna så går hälften av resenärerna bara förbi chaffisen utan att betala. Varje resa kostar 2.25 dollar. Småstadskänsla. Nu åkte jag i och för sig bara på en buss, så det är nog att gå till överdrift att säga att hälften bara går förbi. Chaffisen verkade inte bry sig iallafall, han var upptagen med att småprata med andra resenärer.


Todt Hill. Lyxvillor uppe på Staten Islands höjder.


Jag hade planer på att åka till Corleones lyxvilla från filmen Gudfadern, men den låg krångligt till så jag åkte till Paul Castellanos föredetta hem istället. Paul Castellano var ledaren för New Yorks största maffiafamilj (kallad Gambino). Han är död sedan 25 år.
Todt Hills beskyddare.
Staten Islands äldsta hus. Byggt år 1662. Myten säger att huset är hemsökt av spöken.

------------------------------------------------------------

New Yorks fallen soldiers. Hiphop-artisters minnesmärken.


Big Pun, från the Bronx.

Big L. Harlem.


O.D.B, Brooklyn.


Jam Master Jay, Queens.


The forgotten borough Staten Island skulle bjuda på en wu-tang målning, men den var tyvärr förstörd. Denna mural var iallafall precis bredvid och Raekwon ska ha varit inblandad i skapandet.

Tunnelbanan, ffJag har inte varit på alla 468 tunnelbanestationer i NYC, men jag har iallafall lyckats med att åka på varenda tunnelbanelinje. Alla utom två tunnelbanestationer är i bruk dygnet runt (..enligt wikipedia, tror inte att det stämmer dock). 26 stycken tunnelbanelinjer finns det, flertalet av dessa ändras vart och varannat år.
De flesta linjerna går någon gång via Manhattan, den enda jag kan komma på som inte gör det är G-linjen som går genom Brooklyn och Queens. G-linjen har länge haft det sämsta ryktet.
Linjerna A,C,B,D,1,2,3 går från Brooklyn till Bronx via Manhattans västsida.
De grönfärgade linjerna 4,5,6 går från Brooklyn till Bronx via Manhattans östra sida och har flest resenärer av samtliga stans tunnelbanelinjer. Linje 4 och 5 är expresslinjer dygnet runt.
L-linjen går vågrätt genom Manhattan och vidare ut genom Brooklyn (Via williamsburg, bushwick, brownsville,east new york). L-linjen är ansedd som den bästa i stan.
Q,N,R,W går från Queens, genom Manhattan, ut i Brooklyn där dom slutar vid Coney Island.
J,M,Z går från Queens, genom mellersta Brooklyn (där jag bor), in i Manhattan för att sedan gå ut i Brooklyns södra delar.
Linje 7 går från Times Square ut till Flushing i Queens o.s.v o.s.v

Finns ett bra museum om tunnelbanan kallat New York Transit Museum. Det ligger i downtown brooklyn och är en ombyggd tunnelbanestation.
Några generationer av tunnelbanespärrar. Det amerikanska ordet för tunnelbanespär är turnstiles.


Från elevated trains på 1800-talet, till den första tunnelbanan 1908, och sedan fram till idag har bjudit på ett dussin olika sätt att betala för en tågbiljett. De första 30 åren betalade man fem cent, det ändrades sedan till ett tio cent och när priset vidare skulle höjas till 15 cent så skapade man ett speciellt mynt som var värt en resa. Dessa mynt kallas tokens och användes fram till 1995 då dagens plastkort tog över. Fortfarande kan man läsa "no tokens" på vissa tunnelbanespärrar, trots att det är ett decennie sedan de användes.


Money trains. Bepansrade tunnelbanevagnar som hämtar upp pengar från de olika biljettautomaterna.


I närheten av där jag bor finns dessa metallrester av en nedlagd tunnelbanelinje...


...som  kallades Myrtle Ave express..


Myrtle Ave Express är nedlagd sedan 1968. Denna linje var den sista att använda tågvagnar gjorda av trä.

------------------------------------------------------------

Om man är i USA så kan man ha vissa svårigheter med att undvika snabbmat. Jag har tagit foton av det jag köpt, trots att mat ofta inte gör sig speciellt bra på bild. Allt detta är inte ens värt att kalla mat.
Det är bara snabbmat från de stora kedjorna här under. Små mom & pop stores har ju ofta bättre mat och är därför inte kvalificerat till detta inlägg!


Harold & Kumar goes to White Castle. En film där de försöker hitta de bästa hamburgarna. Kan ju vara den sjukaste filmidéen någonsin med tanke på hur vidrigt white castle är. Man köper valfri mängd av små hamburgare som knappast är gjorda av 100% nötkött. Smakar värre än hamburgarna från en skolmatsal.


Vidrig pizza.


Okej. Sandwich som smakar samma som i Sverige.


Kentucky fried chicken (KFC) och kentucky grilled chicken (KGC). Hjärtattacksmat.


Ganska bra.


Lite bättre. Tacos o.s.v


McDonalds är bättre i NYC än i Sverige. Lite annorlunda utbud och mycket fräshare.


Pizza från ett av de tusentals olika ställen där du kan peka på en redan bakad pizza och få en slice av den värmd i ugnen.


Wendys. Bra hamburgare. Drycken är hälften milkshake, hälften coca cola.


Kinamat. För 40 svenska kronor så får man två stora portioner av valfri kinesisk måltid. I princip samma pris och samma rätter på alla olika ställen stan över, trots att de är självständiga "restauranger".


Popeyes! Mycket billigare än Kentucky Fried Chicken och dessutom mycket godare. För 25 kr kan man få friterad kyckling, coleslaw, biscuit och majskolv.

...och om man ändå föredrar att avstå från snabbmat så kan man alltid beställa hem sushi. För 200 kr så får man detta till dörren:


två dollars falafel, tre dollars kebab, indiskt gatukök, pommes frites-restauranger m.m är en annan historia.

Bensonhurst, Bay Ridge, Memorial Day, New York Film Academy, street ball

Bensonhurst är det mest välkända italienska kvarteret i Brooklyn.  Andra folkgrupper har börjat flytta in precis som i alla de andra italienska områden på Manhattan och i Brooklyn, Bronx och Queens. Bensonhurst håller sin italienska prägel via att många i området har hus både här samt i Italien.


För första gången såg jag fotbollsflaggor i ett italienskt område, och det känns ju passande. FC Inter på en bild ovanför och Palermoflaggor på hustaket på bilden här.
Längs med 18th avenue ligger denna butik, samt bl.a flera social clubs där de gamla italienska gubbar sitter dagarna i ända (antar jag) och undviker att prata engelska. Har jag tid ska jag åka tillbaka och fråga ifall jag kan ta ett foto av dom. Fanns ingen möjlighet att fota igår då de flesta hade ögonen på mig. Tror att dom blev förvånade men lite glada av att se en lång europee. Iallafall inte läge att ta upp kameran då det började åskregna.


------------------------------------------------------------

Bay Ridge gränsar till Bensonhurst och är ligger i Brooklyns Sydvästra hörn. Bay Ridge befolkades av Skandinavier men inte mycket finns kvar från dessa dagar. Nu för tiden är det område med folk från alla världens hörn. Många muslimer men tillsynes även många "patriot amerikaner" (kunde inte komma på ett bättre ord). Tillsynes fridfullt iallafall.
Bay Ridge´s promenadstråk längs med vattnet. Coney Island syns i horisonten.


Verrazano-Narrows Bridge. Binder samman Brooklyn med Staten Island.


------------------------------------------------------------

Jag har frågat två, tre personer vad det innebär att fira memorial day, men ingen har haft någon ordentlig koll.
Minnas bravader från krig kanske, jag vet inte. Iallafall så hade Manhattans egen krigsbåt gratis inträde dagen till ära..
Militärer tar lunchpaus..


..medan andra får hålla koll på turister som vill låtsas skjuta kulspruta..
------------------------------------------------------------

New York Film Academy är en stor skola där man utbildar sig till regissör, skådespelare och andra yrken kopplade till film.------------------------------------------------------------

New York har tusentals basketplaner, och när vädret är okey så är de alltid folk som lirar. The mecca of Basketball som staden kallas. De två viktigaste streetballplanerna är the Cage och Rucker Park.


The Cage, ligger i gränsområdet till Greenwich Village på Manhattans södra sida. På helgerna är det ofta minst 70-80 personer som tittar eller stannar till för att se matcherna som pågår.


Rucker Park uppe i Harlem..

'
Rucker Park igen. Flera NBA-spelare har gjort sig kända här. Varje sommar så hålls stora streetballturneringar. Osv.


Kareem Abdul Jabbars basketplan. Nära hans barndsomshus.
------------------------------------------------------------


Igår var det "first of the month", det innebär att folk får sina socialbidrag (food stamps och welfare checks) och att denna butik nära vårt hem för första gången verkade göra någon nytta. låååång kö.

Far Rockaway

Far Rockaway i Queens ligger längs med tunnelbanelinje A - du passerar flygplatsen JFK, och har du åkt från centrala Manhattan så är resan till Far Rockaway den längsta du kan få med New Yorks tunnelbana. Far Rockaway är en vidsträckt udde och utgör den sydligaste delen av Queens. Området liknar Coney Island på flera sätt med en strand, en boardwalk och stora hyreshus längs med dessa. Från uddens västra spets kan du faktiskt också se Coney Island.
Men medan Coney Island´s strand är full med krossat glas så är Far Rock rent och fint. De stora vågorna som slår mot stranden har gjort området till hem för många surfare.


A-linjen tar en genväg efter JFK. En tågbro korsar en annars fridfull sjö.


Fina gamla kåkar..Små surfstugor..


..och hyreshus.Vill man besöka Far Rockaway gör man det när det är fint väder. Förutom sol & bad finns det inte mycket att göra eller besöka.

RSS 2.0