Tunnelbanan, ff



Jag har inte varit på alla 468 tunnelbanestationer i NYC, men jag har iallafall lyckats med att åka på varenda tunnelbanelinje. Alla utom två tunnelbanestationer är i bruk dygnet runt (..enligt wikipedia, tror inte att det stämmer dock). 26 stycken tunnelbanelinjer finns det, flertalet av dessa ändras vart och varannat år.
De flesta linjerna går någon gång via Manhattan, den enda jag kan komma på som inte gör det är G-linjen som går genom Brooklyn och Queens. G-linjen har länge haft det sämsta ryktet.
Linjerna A,C,B,D,1,2,3 går från Brooklyn till Bronx via Manhattans västsida.
De grönfärgade linjerna 4,5,6 går från Brooklyn till Bronx via Manhattans östra sida och har flest resenärer av samtliga stans tunnelbanelinjer. Linje 4 och 5 är expresslinjer dygnet runt.
L-linjen går vågrätt genom Manhattan och vidare ut genom Brooklyn (Via williamsburg, bushwick, brownsville,east new york). L-linjen är ansedd som den bästa i stan.
Q,N,R,W går från Queens, genom Manhattan, ut i Brooklyn där dom slutar vid Coney Island.
J,M,Z går från Queens, genom mellersta Brooklyn (där jag bor), in i Manhattan för att sedan gå ut i Brooklyns södra delar.
Linje 7 går från Times Square ut till Flushing i Queens o.s.v o.s.v

Finns ett bra museum om tunnelbanan kallat New York Transit Museum. Det ligger i downtown brooklyn och är en ombyggd tunnelbanestation.




Några generationer av tunnelbanespärrar. Det amerikanska ordet för tunnelbanespär är turnstiles.


Från elevated trains på 1800-talet, till den första tunnelbanan 1908, och sedan fram till idag har bjudit på ett dussin olika sätt att betala för en tågbiljett. De första 30 åren betalade man fem cent, det ändrades sedan till ett tio cent och när priset vidare skulle höjas till 15 cent så skapade man ett speciellt mynt som var värt en resa. Dessa mynt kallas tokens och användes fram till 1995 då dagens plastkort tog över. Fortfarande kan man läsa "no tokens" på vissa tunnelbanespärrar, trots att det är ett decennie sedan de användes.


Money trains. Bepansrade tunnelbanevagnar som hämtar upp pengar från de olika biljettautomaterna.










I närheten av där jag bor finns dessa metallrester av en nedlagd tunnelbanelinje...


...som  kallades Myrtle Ave express..


Myrtle Ave Express är nedlagd sedan 1968. Denna linje var den sista att använda tågvagnar gjorda av trä.

------------------------------------------------------------

Om man är i USA så kan man ha vissa svårigheter med att undvika snabbmat. Jag har tagit foton av det jag köpt, trots att mat ofta inte gör sig speciellt bra på bild. Allt detta är inte ens värt att kalla mat.
Det är bara snabbmat från de stora kedjorna här under. Små mom & pop stores har ju ofta bättre mat och är därför inte kvalificerat till detta inlägg!


Harold & Kumar goes to White Castle. En film där de försöker hitta de bästa hamburgarna. Kan ju vara den sjukaste filmidéen någonsin med tanke på hur vidrigt white castle är. Man köper valfri mängd av små hamburgare som knappast är gjorda av 100% nötkött. Smakar värre än hamburgarna från en skolmatsal.


Vidrig pizza.


Okej. Sandwich som smakar samma som i Sverige.


Kentucky fried chicken (KFC) och kentucky grilled chicken (KGC). Hjärtattacksmat.


Ganska bra.


Lite bättre. Tacos o.s.v


McDonalds är bättre i NYC än i Sverige. Lite annorlunda utbud och mycket fräshare.


Pizza från ett av de tusentals olika ställen där du kan peka på en redan bakad pizza och få en slice av den värmd i ugnen.


Wendys. Bra hamburgare. Drycken är hälften milkshake, hälften coca cola.


Kinamat. För 40 svenska kronor så får man två stora portioner av valfri kinesisk måltid. I princip samma pris och samma rätter på alla olika ställen stan över, trots att de är självständiga "restauranger".


Popeyes! Mycket billigare än Kentucky Fried Chicken och dessutom mycket godare. För 25 kr kan man få friterad kyckling, coleslaw, biscuit och majskolv.

...och om man ändå föredrar att avstå från snabbmat så kan man alltid beställa hem sushi. För 200 kr så får man detta till dörren:


två dollars falafel, tre dollars kebab, indiskt gatukök, pommes frites-restauranger m.m är en annan historia.

Kommentarer
Postat av: DUNGA

Synd att du inte testat IN-N-OUT Burger. Klart bästa snabbmaten jag kekade i USA men efter en titt på deras locations så ser jag att du måste åka till Boston eller Providence:



http://www.in-n-out.com/locations.asp



NYC har uppenbarligen inte allt...



Bra blogg i övrigt, bra bas för mig som ska bli av med New York-oskulden inom en snar framtid.

2010-06-04 @ 18:22:55
URL: http://Calleconnoi

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0