City Island

City Island är beläget i västra Bronx. Området är avskuret från resterande delar av the Bronx via Pelham Bay Park. Cirka 4000 personer bor här.


Sedan 1685 har folk bott på ön. Och även innan det - Lenape-indianerna använde City Island´s vatten för att fånga fisk.






City Island har en huvudgata som går längs genom hela ön. De korsande gatorna, som alla börjar och slutar vid vattnet, har dead-end skyltar i ändarna.








Denna kyrkogård var full av gravstenar med Frimurarordern. Illuminati?


maffia


Hajjade inte riktigt vad detta innebar. Fanns en skylt bredvid också där det stod NYC PRISON, KEEP OUT.






Frank Sinatra


Clam Bar. Fiskrestauranger överallt. Kan tänkas att all fisk inte är fångad lokalt längre, men vem vet.


Flertalet filmer har spelats in på City Island. Senast är en biofilm med samma namn som ön.
Jag trodde att denna gata var den plats som dom hänger på i filmen Summer of Sam, men efter närmare efterforskning så stämmer det nog inte.




Manhattans skyline




Brownsville, East New York pt II, Canarsie, East Flatbush & Manhattan

Brownsville har sedan 1910-talet kallats för slumområde. Mike Tyson är uppväxt här.




Paradgatorna vid L-linjens tunnelbanespår hade inga trottoarer.








L-linjens perrong. Linje 3 korsar ovanför.





...........................................................................


Starrett City i East New York. Co-op lägenheter.


Linden Houses

------------------------------------------------------------

Området Canarsie täcker ett stort område i Brooklyns sydvästra delar. Canarsie består av radhusliknande bostäder samt en väldig massa transportdepåer. Brooklyn Terminal Market liknar STHLMs slakthusområdet, men är såklart, Zzzz, mycket större,, Det finns massor av lagerbutiker som säljer partier med kött/frukt/m.m billigt.




Hela bilar, halva bilar, plåt..


Inte den bäst luktande gatan..


Ill Bill & Necro, Canarsie




East Flatbush är en självständig stadsdel och gränsar till Flatbush. Invånarna i East Flatbush är av främst Jamaicanskt ursprung men de andra karibiska öarna är också representerade










46an å kyrkan

------------------------------------------------------------

Whitney i realityshowen The City bodde i detta hus under seriens gång.
Huset är nybyggt och består av såkallade lyxlägenheter..


..men våningarna påminde mer om ett halvsunkigt hotell.
Lägenheterna var iallafall lyxiga. Tur det kanske, med tanke på att en enrumslägenhet kostar upp mot 20 000 kr i månan.


Högt är huset..


..och utsikten är..


ganska..


fin..



------------------------------------------------------------

Idag har det varit över 30+, och en sådan dag innebär öppen vattenpump i de flesta av stans arbetarkvarter. Bilden är från Bushwick.

Borough Park, Coney Island pt.I, Sheepshead Bay, Manhattan Beach, Flatbush pt.I & tour de 5 boro (south bronx, marble hill, inwood)

Borough Park är New Yorks största judiska område. Det finns folk som är orthodoxa, men här finns också sekulariserade, och där emellan finns säkert ett hundratal andra inriktningar.
De flesta jag såg var till synes orthodoxa - korkskruvslockar på den yngsta pojken och stora pälshattar på de gamla gubbarna.
Men, jag har precis läst ut en bok skriven av en svenska, som handlar om de orthodoxa judarna i Williamsburg. Orthodoxa judar utöver aldrig sport, barnen leker aldrig med bollar eller liknande. De går aldrig i kortbyxor.
Kortbyxor och bollar var det mycket av i Borough Park, så området beskrivs bäst som ett eget samhälle där många olika judiska inriktningar lever tillsammans.
Precis som i Williamsburg känner man sig helt malplacerad, och även ignorerad. Folk går snabbt förbi en och endast nyfikna barn tittar upp. Trots att man går där som osynlig så imponerar området på en. Resten av Brooklyn, och New York, är bullrigt, stökigt, ljud från tunnelbanan, ljud från bilstereos och så vidare. Men när du kommer till Borough Park är det lugnt som i en småstad, även fast gatorna är fyllda av folk, ungar som leker och mammor som pratar med varandra på sina balkonger.   








Alla butiker stänger klockan 17.00 på vardagar. Under helgen är butikerna garanterat stängda eftersom att många judiska inriktningar förbjuder allt från arbete till elektricitet under helgen.
Det finns ett fåtal supermarkets och bodegas i utkanterna av Borough Park, men dessa är inte många. Mcdonalds? Annan snabbmat? Finns inte att hitta någonstans.




Synagoga


Coney Island




Västerut, i slutet på Coney Islands strand och boardwalk så finns Sea Gate. Sea Gate är en såkallad "gated community", detta innebär att du bara äger tillträde om du bor där eller har någon att besöka.

Några hus bakom staketet.


De två vita bilarna är SGPD. Sea Gate Police Department.


Coney Island Houses längs med boardwalken. Basketplanen i förgrunden är med i Spike Lee-filmen He got game .
Några kvarter bort finns en annan basketplan som kallas för the Garden (döpt efter arenan Madison Square Garden och åsyftar att den är Coney Islands viktigaste basketplan. New York är känt som basketbolls mecka, och Coney Island är känt för att vara bäst i stan)


Nybyggda hus i Coney Island. För fem år sedan trodde man att Coney Island skulle gentrifiera, men det har inte riktigt blivit av. Ett hus som detta passar fortfarande inte in.




Längs med hela boardwalken sitter gamla new yorkers i sina solstolar och snackar bort dagen, varje dag. Huset är en gammal skridskorink, nedlagd sedan ett par decennier.






Key Span Park till vänster. Bungyjumptornet i bakgrunden. Key Span Park är en baseballarena där ungdomslaget Brooklyn Cyclones lirar. Åskådarsnitt: 9000 personer.


9/11 memorial






Och självklart så tog jag ett dopp i havet! Man är inte komplett innan man har badat på Coney Island.
Nästa Coney Island kapitel kommer handla om nöjesparkerna och områdets historia.


Coney Island´s Abraham E Lincoln Highschool.
Built in 1929, Lincoln has graduated several Nobel Prize winners and famous MDs, scientists, engineers, politicians, and other celebrities.
Bland annat Stephon Marbury, Harvey Keitel, turtle från Entourage och Mel Brooks.

Sheepshead Bay

Till öster om Coney Island och Brighton Beach så ligger Sheepshead Bay. Fiske å fritidsbåtar är knappast synonymt med New York, men det finns, såklart, i en stad som har allt utom berg och slalom.
Namnet kommer efter en fisk som fanns på den tiden då vattnet inte var förorenat. Fiskens "skalle" ska tydligen ha sett ut som ett fårhuvud.










Fiskebåtar avgår varje morgon!


En gång i tiden var detta hus hem till världens största restaurang. Nu för tiden är bara bottenvåningen restaurang.


Gångbron som går från Sheepshead Bay till Manhattan Beach


Manhattan Beach består uteslutande av exklusiva villor.






Marine Park är ett stort naturområde nära Sheepshead Bay.

Flatbush pt.I
Ditmas Park är ett historiskt område i Flatbush. Gamla byggnader, många av dom är dock nedgångna.









Förra veckan fick jag låna en cykel så jag passade på att göra något som inte så många har gjort. Jag cyklade genom alla New Yorks fem stadsdelar. Brooklyn först, sedan Queens, via Randalls Island till Bronx, från Bronx till Manhattan. Till sist båten från Manhattan över till Staten Island och en snabb rundtur på ön. Sammanlagt nio timmars cykling. 40 miles. 6,5 mil. Och ett gäng bilder:


Gränsen mellan Brooklyn och Queens. Empire State Building i bakgrunden.


Triborough Bridge från Astoria, Queens. Går till Manhattan och Bronx via Randalls Island.


Randalls Island hade cirkus tio fotbollsplaner.




Randalls Island och höghus från South Bronx i bakgrunden.


South Bronx som man tror att det ser ut. Plywoodfönster är dock inte så vanligt.
Gatorna runt omkring var fulla av folk. Det kändes mer som Rio de Janiero än New York. Och mitt i allt ligger Yankee Stadium.


Morrisania Air Rights i South Bronx.

Efter att jag krigat mig igenom Bronx på den rostiga cykeln kom jag till Marble Hill. Marble Hill ligger förvisso i Bronx, men det tillhör Manhattan. Alltså är detta Manhattans nordligaste område, på pappret. Två intetsägande bilder från Marble Hill:





Från Marble Hill tar man en liten bro till Inwood. Inwood är ön Manhattans nordligaste område. Hem till Colombus Universitys sportkomplex och New Yorks europeiska klosterbyggnader. Bland annat.


Columbus Universitys arena har blivit utsedd till den finaste platsen att se sport på i USA. Inte på grund av arenan i sig, ej heller tack vare kvaliteten på de sporter man kan kolla. Det är tack vare utsikten som man får från arenans läktare.




Inwood Parkär en nedförsbacke bort från arenan.


Columbus Universitys kända C. Älskat och hatat. Kan ses i bland annat filmen Basketball Diaries.




På väg upp till klostren i Fort Tryon Park.




Klostren är byggda i Europa och sedan importerade och återuppbyggda i New York. Idag är de museum.



Utsikt från Fort Tryon Park.


Washington Heights till öst. Ganska speciellt med de olika nivåerna husen är byggda på.


Inwood till väst. Höghusen till höger är basketlegenden Kareem Abdul Jabbars barndomshem.


Cykelturen avslutades som skrivet med Staten Island-båtarna. Att på cykel ta sig från Inwood ner till dessa båtar var i princip omöjligt förr, med tanke på all trafik Manhattan har. Men kuststräckan är numera en mycket fin cykel- och gångväg, kantad av parker och tennisbanor. Från Inwood ner till färjorna passerar man ovetandes över 200 gator och lika många gatukorsningar.


Basketplaner finns det såklart gott om längs med kuststräckan. Denna ligger under motorvägen som går parallellt med cykelbanorna.






Washington Heights

Washington Heights, Manhattans näst nordligaste område.
Ett sådant ställe där man gör sig bättre förstådd med spanska än engelska. Området är i princip 100% turistfritt. Den stora majoriteten är av Dominikanskt ursprung.
Speciellt de östra delarna av Washington Heights präglas av ungdomar i gatuhörnen eller ungdomar sitting on the stoop, medan gubbarna sitter på solstolar eller läskbackar och spelar domino på plastbord.
Dessutom finns det mer än de:


fina, gamla..

..radhus


Typisk klassisk New York miljö.
Gränd, sopsäckar, brandtrappor och husen placerade så tätt att man kan hoppa mellan taken


Audubon Ballroom. Platsen där Malcolm X mördades år 1965.
Jag såg tidningsrubriker för några veckor sedan att Malcolm X's mördare precis blivit frisläppt.




En av New Yorks cirka 300 public schools


Detta är Manhattans äldsta kvarvarande hus. Från 1700-talet någon gång.




På västsidan var det inte alls arbetarkvarter likt de gatorna i öster.
Portvakter, privata trädgårdar och en fin utsikt över New Jerseys natur.


Dessa hus påminde mig om vikingar. Vet ej varför.


NYC


Nere vid vattnet på västsidan. Inte många skulle identifiera denna bild som en manhattanite.


George Washington Bridge övertill New Jersey. Washington Heights har även det fått sitt namn av samme George, USAs förste president.


New Jersey över vattnet.


The Little Red Lighthouse. Gömd under bron, känd i filmer och..


..denna barnbok.






Washington kommer, som nämnt, från George. Heights kommer däremot ifrån det många höjder som backar området.


På den högsta punkten låg en gång Fort Washington. Fästningen användes under det inbördeskrig som tillslut skapade landet och gjorde honom till president.



Fortet finns inte kvar, men denna högsta punkt, symboliserad av den lilla stenklippan, är Manhattans högsta "topp". Åttio meter över havet. Inte så högt, men..


..iallafall en bit ner till tunnelbanan.
--------------
lite liv ifrån taket hemma i Bushwick:


Ligger en liten cykelbutik dörr i dörr med vårat hus. Dom hade något stort litet jippo med grill, jazz och cykelmeck för några dagar sedan. Själva så spenderade vi dock dagen på taket, som statister till en film från New York Film Academy.. yeah


Soluppgång över Bushwick


Soluppgång över East Williamsburg


Soluppgång över Bed Sty.
I något av de två stora husen är artisten och skådespelaren Mos Def uppvuxen.


Soluppgång över Bushwick och vidare över gränsen till Queens




Brooklyn Botanic Garden, Park Slope, Prospect Park, Grand Central, FooD


Brooklyn Botanical Garden firar 100-års jubileum iår. Brooklyns invånarantal, mjölkpriset och vad 12 ägg har kostat genom de hundra åren symboliseras. Fler invånare på 60-talet än vad det är idag.


Brooklyn Botanical Garden ligger på gränsen mellan områdena Flatbush och Crown Heights, precis till öster omProspect Park. Ganska skönt att slippa hus och trafik och istället strosa runt bland importerade växter. Tisdagar innebär gratis inträde så då passade jag på.














-----



New Yorks storhetstid inom sport var för länge sedan.. Förutom inom Baseball såklart. Yankees. Och det räcker väl ganska gott egentligen, med tanke på hur mycket dom gillar sin långtråkiga nationalsport.


Ebbets Field var hemmaarenan för det sen länge försvunna baseball-laget Brooklyn Dodgers (..som nämnt innan finns Dodgers numera i Los Angeles)...

Jag har haft planer på att besöka platsen där Ebbets Field en gång låg. Upptäckte dock i en bok som jämför bilder mellan Brooklyn nu och då att jag redan varit på den platsen, och dessutom tagit en likadan bild som den som fanns i boken!


Park Slope. En av Brooklyn hippa, fina områden. Området Park Slopes gränser mäts efter vilka gator som slutar
(=slope) ned från Prospect Parks västra sida.






------

Prospect Park är New Yorks näst mest populära park, efter Central Park. Och skapad av samma personer som styrde upp just den kändaste. Det speciella är att Prospect Park har det utseende som Brooklyn egentligen har, men som alla vägar och byggnader raderat ut.

Förutom vattnet så måste jag säga att Prospect Park påminner mycket om min egna Vitabergsparken!






Nu för tiden spelar dom Baseball och Frisbee..


..men en gång i tiden var det badminton som gällde!

Grand Army Plaza i den norra utkanten av Prospect Park..


..såg likadan ut förr.
----

Grand Central Station på Manhattan. En av världens finaste stationer.




Ganska känd vy. Vet inte varför dom har tagit ner amerikanska flaggan som brukar hänga från taket. Inte mig emot dock.

Dålig bild på taket. Får känslan av att det är asagudar som är avbildade, men det är det nog inte.


Grand Central i mitten, skymd av den stora metlife-skyskrapan
----

Köpte den här på tom mage! Hoppades på makaroner med fiskpinnar och brunsås, och det kunde väl inte slå fel med "good source of protein". Blev ganska chockad när brunsåsen var chokladpudding...
Som tur var finns det ett gäng butiker där man kan få nyttig mat:

Three Guys from Brooklyn. En dygnetruntöppen, trettio år gammal grönsaksbutik som ligger mitt bland ingenting i Brooklyn.

Kan varken förklara vad för sorts grönsaker som ses eller att priserna är väldigt billiga.
Men det är billigt och allting finns. Jepp.



Fairway på Upper East Side:











Två våningar med de mesta exklusiva som går att hitta i matväg.
Som Cajsa Warg fast mycket, mycket, mycket större.



Food Dimension vid Union Square:







Förutom två våningar med matvaror så finns det även en hörna där du kan köpa färdiglagad mat. I bakgrunden på bilden ser man en en tjej dra ut en pizza från elden. Bra matbutiker har en vedugn, sen gammalt.

Food Emporium





Butiken är speciell för mig eftersom att de säljer Coney Island Lager! 6 dollar kostar den, men då inkluderas en donation till bevarandet av Coney Island.

Hong Kong Supermarket i Chinatown:







tre våningar med tre miljoner kinesiska tecken. Svårt att veta vad man köper!



Trader Joes, Union Square.

En butik stor som ett vanligt Konsum. I princip alla varor är ekologiska (Tror inte att dom har någon svanmärkning eller liknande, i USA kallar de bara sina ekologiska varor för Organic et.c. Väldigt få som bryr sig om sånt dock).





Går du till Trader Joes så letar du dina matvaror under 20-30 minuter eller liknande. När du är klar så får du ställa dig antingen i 12 items or fever, eller bakom skylten för fler än 12 varor. Oavsett vad så får du köa genom hela butiken under åtminstonde en halvtimme. Sånt är livet om man vill ha billigt ekologiskt!
------


Mural på hörnet från Jay-Z's barndomshem. Jag vet inte om de åsyftar 9/11 eller härstammar från den tidsera då New York var annorlunda än nu.

Historian om New York City

Från okänd tidpunkt fram till år 1609 så bodde indianstammen Lenape i området som idag är New York City. Lenape hade flertalet namn på naturen runt omkring och det namn som senare har haft störst betydelse är Manahatta. Andra namn är bl.a Maspeth (som är nämnt i ett tidigare inlägg).
Tidigt 1600-tal innebar dock problem för Lenape, då europeiska seglingsfartyg hade börjat färdas långt.
Under holländsk ledning så utforskade engelskmannen Henry Hudson amerikas kontinent, Henry Hudson hittade en flod som, från havet, ledde inåt land. Han sade till holländarna att detta kunde vara en bra plats att bosätta sig på, och holländarna höll med. På Manhattans södra del byggdes en hamn, och på kort tid så ökade storleken på den stad som holländarna döpte till New Amsterdam.

New Amsterdam hade ett mycket bra läge. Från tre väderstreck skyddades staden av vatten, och i det fjärde väderstrecket så byggdes en mur som skydd. Engelskans ord för mur är wall, vilket säkert är gamla nyheter för dig. En nyare nyhet är kanske att denna mur gett namnet till den idag välkända gatan Wall Street.
New Amsterdam fortsatte att expandera och samtidigt skapades en stad just över vattnet. Den staden döpte holländarna till Breukelen. Under denna era, en bit norrut, bosatte sig svensken Johan Broncks och startade därmed historian om the Bronx.

År 1664 så övertog engelskmännen staden från holländarna. De döpte staden till ära av the Duke of York - och det nya namnet blev New York. Hundra år efter detta erövrade i sin tur "amerikanerna" New York från engelskmännen under det långa inbördeskriget som pågick i landet.

New York var nu en av de största hamnstäderna i världen, större än alla andra amerikanska hamnstäder tillsammans. Skeppen var kända för att vara de snabbaste som gick att finna och skeppen fraktade inte varorna efter som att lastutrymmet blev fullastat, utan skeppen gick efter en bestämd tidtabell, fulla eller ej.

År 1811 bestämde stadens guvernör Dewitt Clinton att gator skulle skapas över stora delar av Manhattan, det var där och då som gatornas rutnät skapades, det som än idag gör det enkelt att hitta på Manhattan.
För att vidare utveckla stadens hamn så byggdes Erie Canal - en kanal som leder ända från Hudson River till sjöarna i Midwest och Chicago.
Detta gav New Yorks hamn än större betydelse.

Men hamnen hade sett sina glansdagar redan några år senare. Industrialismen hade nått New York från Europa, och så hade även de europeiska immigranterna. De europeiska immigranterna kom i sådana massor att husen inte räckte till, detta ledde till stadens första slumområden. Rika New Yorkers flydde de södra delarna av Manhattan och bosatte sig norrut och även i Brooklyn Heights, i och med detta hade världen sett sina första förorter.
Under samma tid såg världen även sitt första affärsdistrikt - Wall Street, där muren en gång låg, var, och är, ett område där väldigt få bor men många arbetar.

Åren 1865 till 1900 kallades staden för The Metropolis. Det var under dessa år som "the Els" byggdes - tågtrafiken som gick på upphöjda spår ovanför gatorna. Första januari år 1898 så skapades the greater New York. Manhattan och Brooklyn var inte längre två olika städer - tillsammans med the Bronx, Queens och Staten Island skapade dom nu en stad tillsammans. Vidare fortsattes det att byggas tåglinjer, både ovanför mark likväl som under, tunnelbanan var skapad.

1913 började Harlem befolkas av svarta och samtliga folkgrupper började nu att bosätta sig över hela staden. Södra Manhattan var fortfarande folktätast, och fortsatte så att vara eftersom att immigranterna hamnade här efter att ha klarat av gränskontrollen på Ellis Island. Men överlag så stannade invånarna bara i Södra Manhattans slum under ett par år, när tillfälle sedan gavs flyttade man ut i något av alla de kvarteren som gick att hitta i stadens fem stadsdelar.

På 1920-talet kom man på hissen och det var därmed startskottet för skyskrapan. 1931 var exempelvis Empire State Building färdigbyggd.

Efter andra världskriget satt Fiorello La Guardia som guvernör. La Guardia gav fria händer till arkitekten Robert F. Moses. Många av Robert F. Moses byggen är uppskattade, men ännu fler är, och var, avskydda. Kvarter och områden splittrades upp för byggen av enorma motorvägar. Housing Projects byggdes för de fattiga, parkeringshus och skyskrapor skapades på grönområden. Bland annat så ville baseball-laget Brooklyn Dodgers ha en ny arena, det gick dock inte för sig, för på samma plats skulle ett garage byggas. Detta ledde till att Dodgers bytte stad till Los Angeles och Brooklyn står sedan dess utan ett proffessionellt lag i vilken som av USAs populäraste sporter.
Bil och motorvägar gjorde att många av New Yorks invånare nu flyttade ut i förstäder (på exempel Long Island och i New Jersey), där de kunde ha egna hustomter och en större frihet. Detta ledde till en stor migration av befolkningen och många arbetsplatser stod tomma. För att fylla arbetsplatserna anlände bland annat hundratusentals Puerto Ricaner. Trots ny arbetskraft så höll New York på att gå i konkurs och från sextiotalet fram till sent åttiotal förvandlades New York till en av världens mest kriminella städer. Många invånare gav dock aldrig upp på sin stad. Under 80-talet sattes arbetslösa i arbete genom att renovera byggnader i sina egna områden, och kvarter städades upp. Processen tog dock lång tid och det är inte förens på 2000-talet som New York helt har återhämtat sig från de sämre åren. Mycket tack ges till den fortsatta strömmen av immigranter som anlänt till New York och fortsatt ge staden sitt liv!


All information kommer från en 22 minuter lång film som kan ses på the Museum of New York City.

The New York 4, Astoria (Queens), Long Island City (Queens)


The New York 4, de fyra karaktärerna i tv-serien Seinfeld. Seriens sista säsong gick för några år sedan men repriserna lär gå för evigt. Tur det, annars hade jag aldrig hunnit börja gilla eller titta på serien. The New York 4 består av karaktärerna Kramer, George Costanza, Elaine och Jerry Seinfeld (- vilket även är hans riktiga namn). Detta blir ett kort och tråkigt inlägg för alla som inte gillar Seinfeld.


Restaurangen som är med i princip varje avsnitt. Dock bara utsidan av den. Serien är inspelad i Hollywood och enbart mellanklippen visar denna diner. Man får aldrig någonsin se namnet TOMS i mellanklippen, för i serien heter stället Monks.


Karaktären Jerry bor på 129 w.81th street, detta nämns flera gånger i serien. Dock så är huset som visas i mellanklippen inte alls det samma som detta på bilden. Huset som visas i serien är i verkligheten ett hus i Los Angeles. Men däremot så bodde Jerry Seinfeld, på riktigt, på just den nämnda adressen, innan serien började sändas på TV.
Det är lite luddigt med vad som är verklighet och vad som är påhitt, men det gör ju bara serien mäktigare.


Elaines adress, 16w 75th st, precis vid central park. Hit får hon inte kinamat levererat, en gräns är en gräns.


Kramers favoritställe. Papaya King, ett ställe vida känt även i verkligheten. Också det enda av Seinfeldställena som inte ligger på Upper West Side (Seinfeld får representera Upper West Side, eftersom att det i New York-mått mätt är ett tråkigt område)


The Soup Nazi finns på riktigt! The Real Soup Man.

Tyvärr klantade jag bort adressen till Champagne Video så det blir varken en bild därifrån eller en filmkväll med Rochelle, rochelle för mig.


Roosevelt Hospital är med i serien flertalet gånger. Det är bland annat här som Kramer och Jerry råkar lobba en halspastill (junior mint!) till destinationen en redan utsatt människa. Även George har haft sina stunder med bland annat besök från sin moder (...och skuggor från rummet bredvid). George har själv besökt andra, bland annat lyckades han knycka åt sig en perfekt parkeringsplats, precis vid ingången - vilket, såklart, inte slutade bra. Kramer var även här och ville byta till sig en pojkes yankees-autografer. M.m. Nog om det.


Gatan där Georges föräldrar bor. Den ligger i området Astoria, som i sin tur ligger i Queens. Astoria är ett av de bästa områdena jag besökt i New York!




Astoria har en blandad befolkning, men majoriteten av invånarna är, och har länge varit, greker.


30th av och Ditmars Boulevard är de två huvudgatorna i Astoria. Sidogatorna är likt denna bild kantad av tvåvåningshus.






Ännu en gång gatan som av invånarna kallas Seinfeld street










Grekisk Orthodox kyrka


Astoria Park med bron Hell Gate Bridge. Hell Gate Bridge brukas av passagerartåg. Namnet är speciellt och jag vet inte var det kommer ifrån.


Astoria Park


Robert F. Kennedy Bridge ligger bara några hundra meter bredvid Hell Gate Bridge. Denna bro kallas även Triboro Bridge eftersom att den (..utanför bild delar sig och..) länkar samman de tre boroughsen/områdena Queens, Bronx och Manhattan.


A P


Astoria Park har en av de största allmänna poolerna som New York har. Triboro bridge är i bakgrunden.




New Yorks äldsta Beer Garden firar 100 år iår. Beer Garden är precis vad det låter som, idéen kommer från Europa (Tyskland?) från början.


Europeisk prägel på många av matvarubutikerna i Astoria, även om Coors är där och förstör.




Kaufman Astoria Studios är en välkänd plats för folk som är intresserade av film och TV.


Kaufmanhuset tar upp ett helt kvarter. Många, många kända filmer och TV-serier har spelats in där. Carlitos way, The Cosby Show, Spin City, Law & Order m.m



Long Island City ligger söder om Astoria. Namnet är ganska förvirrande, men grundar sig i att det en gång i tiden var en egen stad. Long Island är den enorma ö där bland annat Queens och Brooklyn ligger - tillsammans med 100 andra ställen som inte tillhör New York City.
Nu för tiden är Long Island City en ganska öde plats, de flesta byggnaderna består av industrier..


..men närheten till, och utsikten över, Manhattan gör att det finns ett gäng bostadskvarter här också.




Silvercup Studios är Long Island City's motsvarighet till Kaupman i Astoria. Och i andelen kända serier och filmer så vinner Silvercup till och med. Bland annat The Sopranos, Sex & the City och Gangs of the New York har spelats in här.


I mitt tycke så finns New Yorks allra snyggaste bro i L.I.C! 59th Street Bridge (även kallad Queensboro Bridge).


Här finns även USAs största housing project - Queensbridge Houses. Vissa invånare räknar det till 96 såna här byggnader, men det beror verkligen på hur man räknar eftersom att husen "sitter ihop".


Queensbridge Park, en av tidig hiphops viktigaste platser. It all started out in the park.

Dagens hyllning går ut till mamma (mors dag!) men även till..

:) Crosstown-bussarna. Alla tunnelbanjelinjer på Manhattan går ju i princip lodrätt från norr till söder och vise versa. Vill man ta sig från öst till väst på ön så tar man en sådan här buss. Smidigt och enkelt, speciellt om man är uppe i höjd med central park, för bilvägarna genom parken är kanske de snabbaste i hela stan - lite trafik och inga rödljus.

Little Italy in the Bronx, Maspeth (Queens), McSorleys Ale House, Metropolitan Museum, East New York (Brooklyn) Ozone Park (Queens), Brighton Beach (Brooklyn) m.m

Efter att min mentor Per inte var helt nöjd med mitt inlägg om Svenska New York så har jag snällt uppdaterat det litegrann. Om man nu orkar läsa det efter detta marathoninlägg.

Arthur Avenue - Little Italy in the Bronx


Resans första tripp till Bronx kom efter sex veckor i stan. Vilket egentligen inte alls är så lång tid, med tanke på att de allra flesta som besöker (och många som bor..) i New York aldrig någonsin åker dit upp. Gamla myter om stadsdelen lever ännu kvar. Faktum är att många av de områden man associerar med myten ligger nära Yankee Stadium (alltså i, föga förvånande, södra bronx, men mer förvånande, väldigt nära Manhattan). Arthur Avenue ligger däremot en bra bit upp i stadsdelen.    




Området består av mängder av restauranger och speceributiker. Den italienska befolkningen är fortfarande relativt stark...


...även fast många albanska immigranter bosatt sig här under senare år.


love of the game! bra basketkorg.


Här åt vi under besöket. De hade reklamblad angående deras "back in the days"-kvällar, där gamla doo-woopsångare uppträder och historier från den gamla goda tiden berättas. Roligt också att en av restaurangens ägare spelade bartendern i filmen a Bronx tale - en av mina favoritfilmer.








Denna bild är inte från Arthur Avenue, utan bara en typisk huvudled i the Bronx. Gatorna känns större än i exempelvis Brooklyn.

Maspeth


Utan att säga för mycket så skulle jag beskriva Maspeth som ett typiskt queens-område. Många fina hus i typisk amerikansk förortsstil (alltså fina hus med nyklippta gräsmattor). Invånarna har till stor del europeiskt ursprung och tillhör främst medelklassen. Det intressanta med Maspeth är att det är ett av New Yorks ursprungsområden. Namnet kommer nämligen från en indianstam, och betyder nåt så 'fint' som "där det finns dåligt vatten".




Maspeth is America känns som en slogan typisk för ett vitt medelklassområde i USA.
Det ska tilläggas att många med irländskt ursprung bor här. Ett av få kvarvarande irländska nästen.




McSorleys Ale House



Att gå in här är verkligen något speciellt. Denna pubs slogan är "We were here before you were born" och det  märker man om inte annat på lukten när man kliver in. Det luktar verkligen gammalt, utan att för den delen lukta illa.
Stället är helt fantastiskt. Alla pubar vill ju vara genuina, och mer genuint än en 150 år gammal familjeägd pub kan inte vara helt enkelt att hitta. Väggarna pryds av tidningsrecensioner av puben, de flesta av dessa från 1900-talets början.
De serverar bara två sorters öl (en ljus ale och en mörk ale) och man får alltid två åt gången. De flesta som sitter här köper in rundor på tio stycken. Bartendern kommer sedan med ett gäng i varje hand och smäller ner dom i bordet så att det skummar över.








Metropolitan Museum kallas av de flesta för Met. Rekomenderat inträde är 15 dollar, men du får ge precis den summan du vill. Det är ett av flertalet museum som ligger längs 5th avenue i höjd med central park - den såkallade the Museum Mile. Tillsammans med MoMA (Museum of Modern Art) är detta det populäraste och mest kända museet i New York.
Här kan du hitta konstverk från de flesta av historiens kända konstnärer, samt skulpturer och liknande skapade för upp till 5000 år sedan. Just nu är det en stor utställning av tavlor från Picasso.






Okända konstnärer säljer sina alster bredvid souvenirstånd, utanför Met.


Och Central Park är just runt hörnet.


Sommaren är dock inte runt hörnet, den är redan här. Iallafall i svenska mått mätt.

East New York är ett område i Brooklyn. Ett ganska konstigt namn med tanke på att det låter mer som ett klumpnamn för alla stans östra delar. East New York kallas ENY och är ett av få "don't go"-områden som finns kvar i NYC.


Med tanke på ryktet så var denna syn inte alls vad man hade väntat sig. Fina hus.


En inmurad övervakningskamera passade dock ryktet bättre.


Cypress Hills Houses. Skådespelaren Harold Perrineau (karaktären Augustus Hill i tv-serien OZ samt Michael i tv-serien Lost) är uppväxt här.


Louis H Pink Houses. Detta ska vara ett av de mest nedgångna kvarteren i NYC, men det hade jag ingen lust att ta reda på.




Om man fortsätter förbi ENY, till gränsen mellan Brooklyn och Queens kommer man till en väldigt annorlunda plats..




..nämligen ett litet område kallat The Hole


The Hole är kanske inte ett hål, men det är åtminstonde en grop. Området översvämmas ofta och ligger bara några meter ovanför grundvattennivån, så dess hem är inte inkluderat i stadens avloppsnät. Husen har istället avloppsbrunnar.


Husen och landskapet känns mycket mer som ett samhälle ute på landsbyggden än New York City.
Faktum är att det
the Federation of Black Cowboys höll till här framtill 2002, med tillhörande stall.
Annars är området mer känt som en dumpningsplats för "försvunna" maffiamedlemmar. Bland annat den riktiga Sonny Red (som är gestaltad i filmen Donnie Brasco) hittades här.

här kan finns en artikel från NYtimes om detta område:
http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9E00EEDB153AF934A25753C1A9629C8B63

Ozone park ligger precis efter ENY och the Hole. Området är stort och med många fina radhus. Invånarna kommer från hela världen.




En av de sista stora maffiabossarna, John Gotti, hade sitt högkvarter i detta gatuhörn fram till sent 90-tal. Idag finns här en matbutik, ett apotek och en djuraffär. Time's change.










The Aqueduct Race Track i Ozone Park. Har man sett en amerikansk film där de kollar på hästlopp så är chansen stor att det var inspelat på denna arena.


Arenan har en egen tunnelbanestation, den är bara öppen under dagarna då det är tävling.

Brighton Beach

I de sydligaste delarna av Brooklyn hittar man Brighton Beach, även kallat Little Odessa. Little Odessa åsyftar den ukrainska staden där många av Brighton Beachs invånare en gång kom ifrån. Idag är det alltså smeknamnet på detta område som är fullt av ryssar (ukrainare inkluderat).




Butiker med ryska skyltar definerar området..


..tillsammans med den stora mängden frukt&grönt-butiker..


..och självklart stranden med tillhörande strandpromenad! ..som sedan leder till Coney Island, men coney är ett framtida kapitel.


Innan marathonet är avklarat, ett gäng övriga bilder:


Atlantic Avenue. Här byggs ett enormt företagskomplex med en nybyggd idrottsarena.


I den nya arenan kommer NBA-laget New Jersey Nets hålla till, dock under det nya namnet Brooklyn Nets.
Detta blir det första laget Brooklyn har i en sport sedan baseball-laget Brooklyn Dodgers bytte stad till Los Angeles.


Yorkville är namnet på några gator i Upper East Side på Manhattan. Här var det en gång i tiden en stor tysk befolkning. Det enda som finns kvar är i princip denna matbutik. Kanske är dock någon av dessa damer tyskättling, vem vet.

En parad hålls iallafall varje år till minne av de tyska immigranterna.


Typisk parkerinsplats på Manhattan. Hur det funkar vet jag inte riktigt, antar att man blir upphissad om man köper en parkeringsplats för en längre tid. Ganska smart är det iallafall.



Whitestone Bridge binder samman Queens och Bronx..


..och har en vy över Manhattan i horisonten


Co-Op City i The Bronx. Världens största kooperativa bostadsförening som tillgår närmare 16 000 lägenheter.


Vi tog en tripp till USAs näststörsta casino kallat Mohegan Sun. Det ligger i Connecticut...


...det fick räcka med 10 dollar att spela för, eftersom jag vet att jag aldrig vinner på sånt här skräp!

Första biobesöket blev till denna film. Ganska rolig. Roligare dock att gå på själva biografen (alla platser har bra benutrymme och bekväma säten, tillskillnad från hemma) och sen såklart att köpa popcorn där man kan ta på hur mycket smält smör man vill (jag tror att kroppen klarar av det en gång per år, kanske två. Måste testa igen och se)

strykjärnsbyggnaden från en annan vinkel än den vanliga.


Dålig bild, men detta är iallafall en digital klocka på union square. Den har väldigt många nummer och jag har försökt klura ut vad alla dessa står för. På typiskt new york-vis så kom det fram en kille och förklarade allting för oss och la även till att klockan går fem minuter efter riktig tid. Han berättade även om konstverket på husväggen bredvid:




Den lilla handen högst upp står för Gud, solen står för universum, "stenen" står för oss på jorden och visaren står för tiden/evigheten. Det lilla klotet till höger visar månens skepnad (alltså halvmåne just den kvällen) och när det är fullmåne så står månen rakt över detta klot. Jag tror att jag fick allt rätt nu, annars så får jag gå tillbaka och fråga killen igen - hans "jobb" är nämligen att berätta allt om klockan och konstverket.




Wafels & Dinges är en mytomspunna liten lastbil som åker runt och placerar sig på diverse gator på Manhattan. De säljer belgiska våfflor med en mängd olika toppings. Gott!


Jepp!

RSS 2.0