Svenska New York & lite annat

New Yorks kanske mest mytomspunna område the Bronx har fått sitt namn från en svensk. Johan Broncks var en av de första att bosätta sig i detta enda av New Yorks fem områden som faktiskt tillhör USAs fastland. Detta var för ett par hundra år sedan, men fortfarande, eller kanske mer än någonsin, så finns det svenska avtryck i New York. Antalet svenskar som lever här måste vara nära 50 000 och sedan såklart alla som är här på semester.
Likt de framgångsrika svenska företagen så är svenskarna som lever här välbärgade. Det är därför det inte finns några svenska områden, eftersom minioritetsområden i princip alltid bygger på nyanlända immigranter som söker efter ett bättre liv. Det har däremot funnits svenska områden i New York. För 60 år sedan kunde man hitta en svensk enklav i Morrisiana i the Bronx (wikipedia: For decades Morrisania has been one of the poorest communities in America.) Och jag är ganska stolt över att säga att jag hittat en herre som fortfarande både kallar sig svensk-amerikan och bor i Bronx! Förhoppningsvis kommer det ett framtida inlägg med lite information från honom. Tills dess så får  man hålla tillgodo med det kommersiella:


Scandinavian House på Manhattan. Bibliotek och Smörgåsbord.


Det finns tre olika FIKA-ställen på Manhattan. De ägs av en svenska.
Förutom detta så finns det också ett tiotal svenskägda resturanger i New York




IKEA i Brooklyn, såklart..


Ser ut precis som hemma..


..men har en liten annorlunda utsikt.






Vid utgången av IKEA så finns det en "Swedish food store" där man kan köpa sill å pepparkakor.
Men "Swedish Fish" går att hitta lite överallt i New York, jag har dock aldrig sett dessa i Sverige? Smakar som hallonbåtar.


Swedish Church på femte avenyn. Svenskt fika, svenska tidningar och svenskt folk finns att tillgå!


Country of Sweden. Absolut. tillsammans med H&M och Ikea, vet de flesta om och dessutom tycker om.


Broadway. Teaterföreställningen med sånger från ABBA har varit en av de mest populära showerna under lång, lång tid


Skanska bygger flertalet viktiga projekt i NYC


Swedish Cottage Marionette Theatre i Central Park..


..består av ett hus som byggdes i Sverige på 1880-talet. Det flyttades sedan till Central Park strax före år 1900.




Jag vet inte om Swedish institute har någonting att göra med Sverige. Jag hittade byggnaden och frågade portvakten ifall han hade något att visa från Swedish institute. Ett papper var det jag fick.


Stockholm St bara några kvarter från där jag bor! Denna gata korsar igenom hela Bushwick. 


Känns skönt att ha gångavstånd till t-centralen!


Likt Swedish fish så har vi den billiga och populära spritsorten Svedka. "Äkta" Svensk vodka som jag, och inte heller någon av de andra svenskarna jag träffat, någonsin sett eller hört talas om förut.


Nordstrom är en stor kedja med många varuhus. Nordstrom rack är deras budgetvariant med ett urval av billiga(re) kläder.


Nygård är ett välkänt och framgångsrikt märke för underkläder. Nygård startades av en svensk-finländsk, och har via Kanada hittat till Times Square.



Lite övriga bilder från den senaste tiden..




"polska höghus" en kort promenad från mitt hus.




































Chinatown och Little Italy på Manhattan. Chinatown som blir större och större, med så många nyanlända kineser att det är omöjligt att veta exakt hur många som bor här. Little Italy är däremot bara en gata (mulberry st) full av resturanger.























------------------------------------------------------------



Det tränade ögat kan se att det inte är en amerikansk sylta detta kort är ifrån. Amerikaner särskriver ju allting och det gör inte Newyork Hotdog.
Newyork Hotdog är ett koreanskt gatukök som säljer varmkorv tillsammans med yakiniku och sallad, alltsammans i ett korvbröd. Nästan det godaste jag käkat, iallafall det mest oväntade.






nya utsikten från taket.

DUMBO, Brooklyn Heights, Downtown Brooklyn, Carroll Gardens, Gowanus, Boerum Hill & Cobble Hill

DUMBO

DUMBO är en förkortning för Down Under Manhattan Bridge Overpass. Jag har inte riktigt klurat ut vad Overpass gör för nytta i namnet - antagligen är det så enkelt som att det klingar bättre med dumbo än vad det skulle göra med det osmarta namnet dumb.
Ett litet område är DUMBO i varje fall, och ett av Brooklyns äldsta sådana (förr i tiden med ett annat namn, såklart). Folk bosatte sig här när det var färjetrafik mellan Brooklyn och Manhattan. När Brooklyn Bridge sedan var färdigbyggd 1883 så fanns det ingen anledning att ha båttrafik och området föll således i glömska. Och glömt var det ända fram till tidigt 90-tal, då diverse konstnärer m.m började utnyttja de stora industrilokalerna som fanns att tillgå. En sak ledde till en annan - industrilokaler blev till etagevåningar, och med den fina utsikten över Manhattan så har DUMBO idag förvandlats till ett väldigt exklusivt område.








Brooklyn Bridge Park. Just nu byggs även en ny park längs med stora delar av Brooklyns "sjösida" (..översatte waterfront).




Det finns inte mycket att tillgå i DUMBO, men Grimaldis Pizzeria finns och det räcker ganska långt. Ansedd, av många, som New Yorks bästa. Ska du äta här så får du snällt köa i cirka en timma. Dessutom kostar den billigaste pizzan 12 dollar. Men ganska gott är det =) 




Brooklyn Heights

Brooklyn Heights är, och har varit, ett av få fina undantag i arbetarnas Brooklyn. Närheten till, och utsikten över, Manhattan har sett till att Brooklyn Heights i över hundra år har varit ett eftertraktat område.








Heights Casino. Sedan 1904 en privatklubb för Brooklyn Heights förnäma.







Downtown Brooklyn

Downtown Brooklyn, även kallat Borough hall, är arbetsplats för tiotusentals personer. Här finns alla olika sorters myndighetsbyggnader, från domstolar och häkten till banker och (ett) hotell. Alltså centrum för stadsdelen Brooklyn, men det skulle enkelt kunna vara centrum för vilken stor stad som helst.




Marriott Hotel. Byggdes 1998 och var det första stora hotellbygget i Brooklyn sedan 1930. Ganska speciellt med tanke på att det bor 2.5 miljoner människor i Brooklyn.

Carroll Gardens

Carroll Gardens är ett italienskt område, men i framtiden kommer detta att vara hem för en blandad skara människor, i takt med att områdets status höjs.
Bara tio minuters promenad från downtown brooklyn eller 15 minuters tunnelbaneresande från södra Manhattan tar dig hit. Och hit åker många, framförallt för att käka. Smith Street är Brooklyns huvudgata när det kommer till restauranger. Här finns mängder av italienska och franska restauranger kantade med nyöppnade sushi-, thai- och pizzahak. Den andra stora gatan i Carroll Gardens heter Court Street, och ju längre du följer den, desto mer ser man av det gamla Carroll Gardens - gamla sopranosgubbar som vattnar sin gräsmatta bredvid sin helgonstaty, ost och salamibutiker och såklart äldre damer som kikar ut från sitt fönster för att se vad som händer nere på gatan.


Court street. Skyskrapan i bakgrunden ligger i Downtown Brooklyn och är den högsta byggnaden som Brooklyn har.






Italiensk Social Club. De flesta sådana här ställen blev stängda av polisen för många år sedan. "mafia hangouts".




Guido Place. Guido är ett (ofta nedsättande..) ord för Amerikan-italienare..


..när jag fotade guidoskylten började en bil tuta på mig. Jag trodde att någon skulle vara sur för att jag fotograferade, men, det var bara en pratglad italoamericano från Long Island som hoppades på att han skulle komma med i tidningen ifall jag fotade honom.





Gowanus

En gång i tiden hem till en indianstam med namnet Gowanus. Idag mer känt för en väldigt förorenad kanal med samma namn. Kanalen håller på att rustas upp och renas. Inom femtio år så är säkert flera lyxbostäder byggda här. Just nu är det dock främst diverse industrier, övergivna byggnader och stora transportleder som håller låda.








några ynglingar uppe på taket till ett nedlagt hus..


..som tyckte att det var kul att vinka åt oss som tycker att det är kul att fotografera!


Monte's. The oldest Italian restaurant in Brooklyn. Since 1906.
Det smärtade lite att se att den var stängd och nedlagd.


Gowanus Houses..


..där stora delar av filmen Clockers spelades in.

Boerum Hill & Cobble Hill

Boerum Hill är ett lugnt och välskött område med många fina brownstonehus. Mycket mer finns inte att säga.



Cobble Hill däremot har mer att berätta. De flesta som lever här tillhör den övre medelklassen, men även många nyanlända invandrare bor här, bland annat många muslimer. 




När min kompis fotade en butik likt denna så stormade butiksägaren ut å spydde galla över oss. Detta var första gången på resan som någon var direkt otrevlig mot en.
Jag försökte förklara att jag var svensk med hopp om att han skulle ha ett gott öga för oss, men det gick inte direkt bra =). En uteliggare såg iallafall situationen, och gick sedan fram till oss och drog upp stämningen igen genom att skämta om att vi behöver ljuddämpare på våra kameror ifall vi skall fotografera, för annars kommer polisen. Enklare att förklara på engelska, men han syftade på att "shooting" betyder att man fotograferar men även att skjuta med pistol.



I Cobble Hill finns USAs första hus för låginkomsttagare. De kallas för Tower Buildings och byggdes 1877. Dessa hus var även de första som hade brandtrappor utanpå fasaden (brandtrapporna är enkelt sagt ett landmärke för New York).








Frankrike, U.S.A <> Corona, Queens

Det är väldigt mycket Frankrike över tillvaron just nu. Sedan länge har jag hängt med Clement, en fransos lika gammal som jag. Det är han som har styrt upp var vi bott den senaste tiden.
Det har varit massor av strul med hyreskontraktet till den nya lägenheten, så vi har varit fortsatt "hemlösa". Som tur var hade Clement en fransk vän på besök i New York, och vi kunde under några nätter sova på golvet i den franske vännens hotellrum.
Och nu, en gång för alla, så ska allt vara fixat med inflyttning till lägenheten i Bushwick.

Jag och den franske vännen begav oss en dag (..i måndags, 5/4) ut till Corona, Queens för att se New York Mets ha säsongspremiär i Baseball. En idé som vi delade med 45-tusen andra personer, så trots köande under solen så vart det lapp på luckan. Vilket förvisso inte gjorde mig så mycket, för jag kommer att ha åtminstonde
trettio chanser till att se Mets spela. Baseballsäsongen består ju av typ 160 matcher.
Dessutom så är ju Corona, Queens ett område med mer än bara ett skönt namn. Det är ett område värdigt att få introducera Queens.

För att åka till arenan, som heter Citifield, tar man linje nr 7 (eller lila linjen för stockholmare som gillar färg) från Times Square. Tåget går på såkallade "elevated tracks" vilket innebär att rälsen är ovanför mark och gator. Linjen kallas Flushing Local/Express. Flushing är kanske New Yorks största Chinatown och alltså
slutstation för linje nr 7. Men går man av på Mets - Willets Point Station så kommer man till Citifield. Schysst att de döper tunnelbanestationen efter laget som spelar där.


7an passerar de lagliga graffittibyggnaderna som kallas Five Pointz


och 7an var den sista tunnelbanelinjen i New York som använde de röda tågen.
Denna vagn stod parkerad vid arenan tillsammans med några vanliga silvriga tåg. De flesta 'red bird'-vagnarna har blivit sänkta ner i havet för att skapa 'artficial reefs' - bra för miljön även om det inte låter så.














Runt hörnet från arenan finns parken Flushing Meadows - Corona Park. Antar att folket i Flushing och Corona gör varsinn San Siro / Giuseppe Meazza och staden New York sen snällt gett områdena sina egna namn på parken.
Till ytan är denna park större än Central Park, och förutom Citifield och baseball så finns också USTA National Tennis Center här med tillhörande arena. Där spelas US Open varje år.


Tennisarenan.

Parkens höjdpunkt är dock den stora jordglob som man hittar i mitten av parken. Jag vet inte vad den heter eller hur den har kommit dit, men den är iallafall ett landmärke för Queens. Ett passande sådant eftersom att Queens är den stadsdel i New York (och då, såklart, kanske även i världen..) där folket har flest olika etniciteter.





Området Corona har fått sitt namn efter Crown Building Company. Italienska immigranter som jobbade hos C B C använde det italienska ordet Corona istället för Crown. Man säger också Corona på Spanska.
Förr i tiden bodde, och jobbade, alltså Italienare här. Men idag är det spansktalande från hela Sydamerika som dominerar.


En del Heineken, men mest Corona.

Fortfarande finns dock ett par gator med italiensk befolkning. Speciellt runt om den lilla tårtbitsformade parken som ligger inbäddad bland tre stycken gator. Parken kallas Spaghetti Park och består i princip av några bänkar och en boule/bocchia-bana. Och en stor italiensk flagga. Tyvärr gick inga italienska gubbar att finna när vi var på besök.
Precis över gatan från parken hittar man The Lemon Ice King of Corona. Jag har aldrig sett TV-serien King of Queens, men denna kiosk är iallafall med i seriens intro. Vilket även ägaren påpekade för oss. Jag trodde att han skulle vara trött på att berätta det, men det var han uppenbarligen inte. Italienare var han iallafall, fast han kunde inte prata italienska :P




Spaghetti Park





Vidare i Corona passerade vi bl.a höghusområdet LeFrak City (där artisten Noreaga är uppväxt). Sen blev det dags att hitta tåget tillbaka till Manhattan.







På Manhattan besökte vi ett par mer eller mindre kända ställen, exempelvis..


Skivbutiken Fat Beats..


...och New Yorks viktigaste plats för skateboard: Brooklyn Banks.
BB hittas under Brooklyn Bridge, på Manhattans sida.

Tack vare strulet med lägenheten så skulle vi återigen bli hemlösa eftersom att den franske vännen skulle lämna sitt hotell och New York för att återvända hem.
Det enda alternativet vi hade för gratis boende var i Miami. Clement har en annan fransk vän som jobbar på hotell nere i Florida.
Efter att vi hittade ett billigt flyg (...NYC-MIA med buss tar över 30 timmar) så hade vi inget annat val än att åka =)
Florida kallas ibland New Yorks "sixth borough" (efter de fem riktiga stadsdelarna: Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens, Staten Island). Detta eftersom att många New Yorkers på äldre dagar ger vika för lugn & ro och sol.
Så helt fel ute är man ju inte med denna resa.

Vi hade egentligen ingen aning om hur vi skulle bo i Miami. Det enda vi visste var att vi skulle ta en buss från flygplatsen till det hotell som den franske vännen nr2 jobbar på. Vi visste dock inte att det var ett lyxhotell vi skulle till. Dessutom är fransmannen manager på hotellet i fråga, så alla passade upp på oss lite extra bara för att vi kände honom. Vi var på hotellet tills hans arbetsdag var slut. Efter det tog vi bilen till Miami Beach, där vi nu bor. Vi bor nästan bokstavligt på stranden, speciellt eftersom att City of Miami Beach har gratis WiFi utomhus, haha.
Huset vi bor i är tjugo våningar högt. Huset har flertalet säkerhetsvakter och en reception öppen dygnet runt. När vi hade varit nere på stranden och skulle ta hissen upp så fick vi en utskällning i hissens högtalare (på spanska..) eftersom att vi inte hade t-shirts på oss.
Propert, fint, ordentligt, spanskt och dyrt... Vilket också beskriver Miami Beach ganska bra... Men man ska inte klaga ;-)

grattis gosch i efterskott samt ett par till bilder fr N.Y.C:






Alla tre ovan e fr taket på boendet i bed-stuy


do not enter. porten till gamla boendet i williamsburg









days in transition

lite bilder ifrån de tre senaste dygnen. Bilderna ligger i följd från när dom är fotade.


bed stuy bodega




Letade hotel på södra manhattan å hamnade här...


...på ett skoj hotel att besöka, men inte så lockande att sova i...


...


bedford avenue i williamsburg, kl 14


samma ställe, kl natt






konstigt att dom kan ha så här bra gräsmatta i en park,
medan allsvenskans arenor har jordplaner. Inge löv på träden här heller..


apple store. Det var en release några timmar senare för en ny pryl kallad iPad


bowery


Specialdesignade leksaker från konstnärer bla bla bla . lower east side








gick förbi av en slump




kuddkrig på union square


folk på union square


washington square park


washington square park...


...


...


:)

Inte lätt att va strukturerad när man e hemlös..

Inte riktigt hemlös för jag sover ju på ett hotell. Vi har inget eget boende eftersom att de flesta fastighetsmäklarna har tagit semester för att fira Passover (judisk högtid). Inte förens på torsdag får vi lägenheten, så det blir till att leta lite olika härbärgen de kommande dagarna.

Jag har precis slängt resans första par skor eftersom att de var sönderknallade. Lite tråkigt är det för dom var ganska fina. En kille på tunnelbanan frågade var jag hade köpt dom. Vet ej om jag gjorde rätt eller fel som höll tyst om att dojjorna kostade 50 kr på Ica Maxi.

Nu är det 22+ och dags för nåt spektakel på Union Square. Kuddkrig med tusentals människor. :P

RSS 2.0