This stop Bed-Stuy

Imorgon bär det förhoppningsvis vidare till en 6-rums lägenhet i Bushwick, tillsammans med tio andra personer från mitt gamla boende.
För tillfället bor jag i ett brownstonehus tillhörande samma hostelkedja från vilken fick bomma igen.
Jag har gått från att inte ha träffat en svensk på typ två veckor till att plötsligt ha sju stycken i samma hus. Ganska skoj att få prata svenska, men det är lite jobbigt för skallen som har ställt in sig på engelska.
Det blir skönt att lämna detta hus och återgå till fulltime english. Dessutom säger rapporterna att det eviga regnet snart ska bytas ut mot sol.

Detta tillfälliga boende ligger mitt i Bedford-Stuyvesant (förkortat Bed-Stuy, of course). Ett område där hiphop/rap-legenderna Jay-Z och Notorious B.I.G härstammar ifrån.
Bed-Stuy befolkades av stora mängder afro-amerikaner efter att en tunnelbanelinje byggts från Harlem ut hit. Men även innan tunnelbanebygget, på den tiden då svarta inte var fria människor i USA, så fanns det självständiga afro-amerikanska samhällen just här i Bed-Stuy (bl.a ett område kallat Weeksville).
Egentligen borde man dela på namnet Bedford-Stuyvesant, då det faktiskt är två olika områden. Bedford, med många hyreshus, och Stuyvesant Town, med otaliga längor brownstones. Stuyvesant Town gränsar mot Williamsburg och Bushwick (vilka är områden med blandad befolkning) medan Bedford gränsar mot bl.a East New York och Brownsville (områden med i princip bara svarta invånare).

Bed-Stuy har stora mängder Brownstonehus och området ligger relativt nära Manhattan. Detta i samband med att kriminaliteten sjunkit enormt har gjort att områdets rykte har höjts. Området är dock fortfarande centrum för afro-amerikaner, och åtminstonde åtta av tio invånare är svarta. Verkligheten känns inte alls likadan som guideböcker och internetsidor som säger att "yuppies" nu tar över Bed-Stuy. Under min promenad genom området så såg jag max ett dussin vita personer under fyra-fem timmar. Vissa talar dock om att det är "buppies" snarare än "yuppies" som tar över området - "buppies" står för "black urban professionals".

Det speciella med Bedford-Stuyvesant är annars kyrkorna. Jag vet inte om det finns någon studie på vilket område som är världens mest kyrktäta, men Bed-Stuy skulle nog kunna toppa en sådann. Det finns en kyrka i princip varenda kvarter. Vissa är ståtliga kyrkbyggnader, medan andra kyrkor huserar i vanliga hus där enbart en liten skylt berättar vad det är.

Övergivna hus är även det en relativt vanlig syn fortfarande. Många sådana hus har dock restaurerats, vilket vidare är en av anledningarna till vågen av nyinflyttade.
Fulton Street. Huvudgatan i Bed-Stuy


Den första Afro-amerikanska kyrkan i Brooklyn. Byggd 1880-någonting.
Bob Marley, ?, Malcolm X, ?, Rosa Parks, Martin Luther King, Nelson Mandela, Aretha Franklin


Barber Shop. En av hundra.
Ett kors där i mitten, med en amerikansk flagga under. Budskap oklart.
En av många anledningar till minskad kriminalitet...


...och här är en annan. Överallt på bostadsbyggnader et.c så står det att man inte får
hänga runt m.m.

Kommentarer
Postat av: Oscar

Tungt. Min dag på jobbet fick sitt solsken.

Hoppas solen tittar fram över brooklyn med snart.

2010-04-01 @ 12:09:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0