hell's kitchen, MSG, sunset park och en annorlunda vecka

En kaotisk vecka är snart slut och det tackar vi för! Detta med ett extra tack till röda korset som hjälpte oss strandsatta européer.
Men en sak i taget, och jag börjar med den första riktiga turen av ett område på Manhattan, nämligen det som kallas "Hell's Kitchen" (nuförtiden även kallat Clinton).

Ett område som förr i tiden var känt för kriminalitet samt stora motsättningar mellan folkgrupper (vilket bl.a resulterat i musikalen/filmen West Side Story) är nu för tiden så gentrifierat att du antagligen är åtminstonde miljonär ifall du bor här. Historiskt sett främst ett irländskt område, och säkerligen bor det fortfarande kvar ett gäng till åldern komna irländare. På gatorna finns det även ett gäng irländska pubar, men mer än så är det inte. Området har uppfostrat bland annat Mario Puzo (mannen som skrev Gudfadernböckerna samt dess filmmanus) och Alicia Keys. Dessutom har tusentals andra kändisar någon gång bott här bl.a komikern Larry David och svenska hockeymålvakten Henrik Lundqvist.

Området går från Hudson River till väst ända in i hjärtat av New York (Times Square, Penn Station et.c), och räknar man alla olika möjligheter till transport så förstår man att detta är stadens resecentrum. Bland annat hittar man Port Authority Bus Terminal (vilken är världens mest traffikerade busstation), Penn Station (med station för flertalet tunnelbanelinjer och även Amtraktåg som sedan går ut över hela landet), New York Passenger Ship Terminal (med kryssningsfartyg samt båtar som har guidade turer runt Manhattan)


Gammalt blandat med nytt


-II-


Hotel New Yorker. Känd byggnad och var också hem för mig under min första resa i NY!

De mörkbruna höghusen innehåller lägenheter avsedda för skådespelare


På väg från/till busstationen


Såkallade "Luxury Apartments"


Med gångavstånd till...


...stans största postkontor, samt...


...Madison Square Garden. MSG är enligt sin slogan "The World's most famous arena", men det är den ju inte.
Den är heller inte lika fin i jämförelse med den stationsbyggnad som fick rivas när arenan skulle byggas. Men och andra sidan kan man tänka på att den är ungefär hälften så hög som Globen och rymmer trots det sju tusen fler besökare. Här är det konserter, hockeymatcher (New York Rangers) och framförallt basket med New York Knicks.
Alla biljetter var slutsålda till Knicks resterande hemmamatcher (trots att dom redan är eliminerade från chans till slutspel) men det löste sig såklart ändå!


Matchen jag såg var emellan Knicks och Denver Nuggets. I Denver spelar Carmelo Anthony, som är ansedd som åtminstonde topp 5 i världen. Matchen slutade iallafall med hemmaseger tack vare italienaren Danilo Gallinari (född 1988).


Carmelo vs Danilo

Som sig bör i Amerikansk sport så finns det allt att tillgå på arenan. Femtio olika matställen, femtio barer och plus det ett hundratal försäljare som springer runt på läktaren med sockervadd och glass.


I arenagången finns det bl.a flera supporterbutiker...


...och sushi

Personligen har jag inget emot att sport är ett enda stort jippo i USA, det är ofta underhållande, men det blir bara äckligt när vi i Europa apar efter. Speciellt eftersom att det inte tjänar någonting till. Det engagemang man har för sport i Europa är vad dom nu behöver och vill ha i USA.


"6th man" syftar här på samma sak som "tolfte spelaren" gör i fotboll - alltså publiken.
Sporten är så kommersialiserad att klubbar kan byta stad för att få bättre ekonomi. Det är sån business att folk inte längre bryr sig om sitt favoritlag.
Men på typiskt amerikanskt vis så skapar man det som inte finns, därför har exempelvis Knicks en liten sektion där skolklasser m.m sitter. Antagligen får dom gratis biljetter i gengäld mot att dom sjunger hejaramsor. Ej heller att förglömma speakern som hela tiden försöker få publiken att skrika "lets go knicks" eller jumbotronen som ibland kort och gott uppmanar folk till att göra så mycket oljud som möjligt. Så dumt.


I närheten av Madison Square Garden ligger en av B & H's elektronikaffärer. B & H är ansedd som en av stans billigaste elektronikkedjor.


Bra för hemmet om man behöver övervakning


Det är ganska svårt å se vad allt är till för.


En rolig sak med B & H är att majoriteten av de anställda är troende judar. När jag var på besök i fredags så stängde butiken kl 13.00 och håller nu stängt i tio dagar eftersom att det är påsk.

Väl hemma från B & H började veckans kaos.
Vi var bara fyra stycken hemma när en herre från stadens "building department" kom på besök. En hyresgäst i huset hade anmält byggnadens två hostels för att det "fördes för mycket liv". Tyvärr så blev hon själv vräkt på kuppen eftersom att det inte var något fel på hostelsen utan bara på byggnaden i sig. Fastighetsägaren hade registrerat byggnaden för företag men istället låtit bygga lägenheter. Antagligen (helt säkert) tjänade han en hel del pengar på det.
Bostadshus i New York ska ha både sprinklers å alternativa utvägar vid en eventuell brand, men varken det ena eller det andra fanns i huset.
Polis och brandkår kom till platsen och även TV och tidningar. Infon vi fick var bara "pack your stuff and leave" trots att vi inte hade någonstans att ta vägen. Vid det laget var man lite orolig men vår hjälp var på väg.
Av alla olika instanser så kom faktiskt Röda korset med flertalet personer samt minibussar. Så sedan vi blev "vräkta" har vi fått hotellrum betalat av Röda korset (vilka i sin tur skickar räkningen till husägaren).
Trist att få lämna ett fint boende, som har ett läge som vi inte kommer att kunna matcha. Men samtidigt tycker iallafall jag att det är kul att få bo i flera andra områden =)
packa väskorna och säg hej då...


...till altanen med denna vy.

Just nu bor vi alltså på hotell, och detta i Sunset Park

Sunset Park ligger 40 minuters tunnelbaneresa från Manhattan. Området var faktiskt väldigt länge hem till skandinavier, och fortfarande så ska det finnas några smågator med fjärde- och femte generationens Norsk-Amerikaner.
Namnet kommer ifrån områdets park som såklart har en fin utsikt över brooklyn. Även manhattans skyskrapor syns i horisonten. Tyvärr har vädret inte bjudit på någon fin solnedgång.


vy från parken

Parken ligger på områdets högsta punkt. Husen runt omkring ligger på sluttande gator ned från parken. Nästan alla hus i Sunset Park är såkallade Brownstones.


Brownstones med sina sedvanliga trappor (vilka kallas stoop)

Idag är invånarna av främst Asiatiskt- och Dominikanskt ursprung, även mexikanare. Området i sig är väldigt arbetarklass. Som de flesta områdena i New York är det nu för tiden inte alls farligt, som det en gång har varit.
Den stora andelen brownstones kommer även göra området mer attraktivt. Den långa tågresan till Manhattan kan bytas ut mot en mycket snabbare båtresa. Det finns redan nu en båtlinje (startades efter 9/11 då det var strul med tågtrafiken) men den kostar pengar. Antagligen kommer färjan att bli gratis den dagen då tillräckligt många rika har flyttat in i Sunset Park och det helt plötsligt blir "vettigt" att ha en sammanlänkning till fina Manhattan.


Huvudgatan i den dominikanska delen

Green-Wood Cemetery är Sunset Parks mest kända (och fina) plats. En kyrkogård från 1800-talet som nu har 600 000 gravplatser (Kan jämföras med Skogskyrkogårdens 100 000 gravar).

Vissa gravar var stora som friggebodar...

...andra tillhörde Svensk-amerikaner.

Imorgon bär det av till ett tillfälligt boende i Bed-Stuy, Brooklyn. Sedan ser det ut som att det nya boendet kommer att vara i Bushwick, Brooklyn.

Kommentarer
Postat av: Tony

Caooe, asintressant blogg även för mig som inte är förälskad i New York än. Fortsätt med mastodontinläggen, dom håller mig flytande på jobbet om dagarna.

2010-03-29 @ 08:53:13
Postat av: Oscar

Grymt inlägg! Skulle inte banga på att bo i ett browntonehus i brooklyn.. fett härligt för dom.Bed-Stuy låter intressant men Bushwick? Låter galet..

2010-03-29 @ 11:48:28
Postat av: Oscar

brownStonehus såklart

2010-03-29 @ 11:49:22
Postat av: Trixie

Ok om jag länkar dig i min nya blogg?

2010-03-29 @ 17:43:10
Postat av: Nicke p

naaajs ;)jag kämpar med stålarna så jag kanske kan komma och hälsa på. det skulle vara så mäktigt att glida runt med dig på Ny's gator!sååå vi knatar på gatan

2010-03-29 @ 18:32:29
Postat av: gvano

Bedstuy do or die, Bushwick Bill! Galna områden mannen och riktigt bra läsning. Ska följas och den ligger redan i favoritraden under adressfältet bredvid en annan känd blogg med en annan amerikansk stad i namnet.Jag förväntar mig mer personliga upplevelser dock i bloggen och inte bara texter om New York, utan även texter om svenskamerikanen som skriver bloggen.

2010-03-29 @ 18:58:44
URL: http://gvanosoprano.blogg.se/
Postat av: Calle

Gvano, haha de kommer säkert när de händer nåt kul i mitt tråkiga liv :-)Nicke, bra där!Trixie, gärna det! Å jag återgäldar de ifall du vill :-)Oscar, ja, vi borde investera i brownstones å starta ett samhälle.Tony, ja, mastodont ska de bli så fort jag får internet igen.

2010-03-31 @ 01:24:01
Postat av: gvano

Kungligt!

2010-03-31 @ 01:37:54
URL: http://gvanosoprano.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0