Little Italy in the Bronx, Maspeth (Queens), McSorleys Ale House, Metropolitan Museum, East New York (Brooklyn) Ozone Park (Queens), Brighton Beach (Brooklyn) m.m

Efter att min mentor Per inte var helt nöjd med mitt inlägg om Svenska New York så har jag snällt uppdaterat det litegrann. Om man nu orkar läsa det efter detta marathoninlägg.

Arthur Avenue - Little Italy in the Bronx


Resans första tripp till Bronx kom efter sex veckor i stan. Vilket egentligen inte alls är så lång tid, med tanke på att de allra flesta som besöker (och många som bor..) i New York aldrig någonsin åker dit upp. Gamla myter om stadsdelen lever ännu kvar. Faktum är att många av de områden man associerar med myten ligger nära Yankee Stadium (alltså i, föga förvånande, södra bronx, men mer förvånande, väldigt nära Manhattan). Arthur Avenue ligger däremot en bra bit upp i stadsdelen.    




Området består av mängder av restauranger och speceributiker. Den italienska befolkningen är fortfarande relativt stark...


...även fast många albanska immigranter bosatt sig här under senare år.


love of the game! bra basketkorg.


Här åt vi under besöket. De hade reklamblad angående deras "back in the days"-kvällar, där gamla doo-woopsångare uppträder och historier från den gamla goda tiden berättas. Roligt också att en av restaurangens ägare spelade bartendern i filmen a Bronx tale - en av mina favoritfilmer.








Denna bild är inte från Arthur Avenue, utan bara en typisk huvudled i the Bronx. Gatorna känns större än i exempelvis Brooklyn.

Maspeth


Utan att säga för mycket så skulle jag beskriva Maspeth som ett typiskt queens-område. Många fina hus i typisk amerikansk förortsstil (alltså fina hus med nyklippta gräsmattor). Invånarna har till stor del europeiskt ursprung och tillhör främst medelklassen. Det intressanta med Maspeth är att det är ett av New Yorks ursprungsområden. Namnet kommer nämligen från en indianstam, och betyder nåt så 'fint' som "där det finns dåligt vatten".




Maspeth is America känns som en slogan typisk för ett vitt medelklassområde i USA.
Det ska tilläggas att många med irländskt ursprung bor här. Ett av få kvarvarande irländska nästen.




McSorleys Ale House



Att gå in här är verkligen något speciellt. Denna pubs slogan är "We were here before you were born" och det  märker man om inte annat på lukten när man kliver in. Det luktar verkligen gammalt, utan att för den delen lukta illa.
Stället är helt fantastiskt. Alla pubar vill ju vara genuina, och mer genuint än en 150 år gammal familjeägd pub kan inte vara helt enkelt att hitta. Väggarna pryds av tidningsrecensioner av puben, de flesta av dessa från 1900-talets början.
De serverar bara två sorters öl (en ljus ale och en mörk ale) och man får alltid två åt gången. De flesta som sitter här köper in rundor på tio stycken. Bartendern kommer sedan med ett gäng i varje hand och smäller ner dom i bordet så att det skummar över.








Metropolitan Museum kallas av de flesta för Met. Rekomenderat inträde är 15 dollar, men du får ge precis den summan du vill. Det är ett av flertalet museum som ligger längs 5th avenue i höjd med central park - den såkallade the Museum Mile. Tillsammans med MoMA (Museum of Modern Art) är detta det populäraste och mest kända museet i New York.
Här kan du hitta konstverk från de flesta av historiens kända konstnärer, samt skulpturer och liknande skapade för upp till 5000 år sedan. Just nu är det en stor utställning av tavlor från Picasso.






Okända konstnärer säljer sina alster bredvid souvenirstånd, utanför Met.


Och Central Park är just runt hörnet.


Sommaren är dock inte runt hörnet, den är redan här. Iallafall i svenska mått mätt.

East New York är ett område i Brooklyn. Ett ganska konstigt namn med tanke på att det låter mer som ett klumpnamn för alla stans östra delar. East New York kallas ENY och är ett av få "don't go"-områden som finns kvar i NYC.


Med tanke på ryktet så var denna syn inte alls vad man hade väntat sig. Fina hus.


En inmurad övervakningskamera passade dock ryktet bättre.


Cypress Hills Houses. Skådespelaren Harold Perrineau (karaktären Augustus Hill i tv-serien OZ samt Michael i tv-serien Lost) är uppväxt här.


Louis H Pink Houses. Detta ska vara ett av de mest nedgångna kvarteren i NYC, men det hade jag ingen lust att ta reda på.




Om man fortsätter förbi ENY, till gränsen mellan Brooklyn och Queens kommer man till en väldigt annorlunda plats..




..nämligen ett litet område kallat The Hole


The Hole är kanske inte ett hål, men det är åtminstonde en grop. Området översvämmas ofta och ligger bara några meter ovanför grundvattennivån, så dess hem är inte inkluderat i stadens avloppsnät. Husen har istället avloppsbrunnar.


Husen och landskapet känns mycket mer som ett samhälle ute på landsbyggden än New York City.
Faktum är att det
the Federation of Black Cowboys höll till här framtill 2002, med tillhörande stall.
Annars är området mer känt som en dumpningsplats för "försvunna" maffiamedlemmar. Bland annat den riktiga Sonny Red (som är gestaltad i filmen Donnie Brasco) hittades här.

här kan finns en artikel från NYtimes om detta område:
http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9E00EEDB153AF934A25753C1A9629C8B63

Ozone park ligger precis efter ENY och the Hole. Området är stort och med många fina radhus. Invånarna kommer från hela världen.




En av de sista stora maffiabossarna, John Gotti, hade sitt högkvarter i detta gatuhörn fram till sent 90-tal. Idag finns här en matbutik, ett apotek och en djuraffär. Time's change.










The Aqueduct Race Track i Ozone Park. Har man sett en amerikansk film där de kollar på hästlopp så är chansen stor att det var inspelat på denna arena.


Arenan har en egen tunnelbanestation, den är bara öppen under dagarna då det är tävling.

Brighton Beach

I de sydligaste delarna av Brooklyn hittar man Brighton Beach, även kallat Little Odessa. Little Odessa åsyftar den ukrainska staden där många av Brighton Beachs invånare en gång kom ifrån. Idag är det alltså smeknamnet på detta område som är fullt av ryssar (ukrainare inkluderat).




Butiker med ryska skyltar definerar området..


..tillsammans med den stora mängden frukt&grönt-butiker..


..och självklart stranden med tillhörande strandpromenad! ..som sedan leder till Coney Island, men coney är ett framtida kapitel.


Innan marathonet är avklarat, ett gäng övriga bilder:


Atlantic Avenue. Här byggs ett enormt företagskomplex med en nybyggd idrottsarena.


I den nya arenan kommer NBA-laget New Jersey Nets hålla till, dock under det nya namnet Brooklyn Nets.
Detta blir det första laget Brooklyn har i en sport sedan baseball-laget Brooklyn Dodgers bytte stad till Los Angeles.


Yorkville är namnet på några gator i Upper East Side på Manhattan. Här var det en gång i tiden en stor tysk befolkning. Det enda som finns kvar är i princip denna matbutik. Kanske är dock någon av dessa damer tyskättling, vem vet.

En parad hålls iallafall varje år till minne av de tyska immigranterna.


Typisk parkerinsplats på Manhattan. Hur det funkar vet jag inte riktigt, antar att man blir upphissad om man köper en parkeringsplats för en längre tid. Ganska smart är det iallafall.



Whitestone Bridge binder samman Queens och Bronx..


..och har en vy över Manhattan i horisonten


Co-Op City i The Bronx. Världens största kooperativa bostadsförening som tillgår närmare 16 000 lägenheter.


Vi tog en tripp till USAs näststörsta casino kallat Mohegan Sun. Det ligger i Connecticut...


...det fick räcka med 10 dollar att spela för, eftersom jag vet att jag aldrig vinner på sånt här skräp!

Första biobesöket blev till denna film. Ganska rolig. Roligare dock att gå på själva biografen (alla platser har bra benutrymme och bekväma säten, tillskillnad från hemma) och sen såklart att köpa popcorn där man kan ta på hur mycket smält smör man vill (jag tror att kroppen klarar av det en gång per år, kanske två. Måste testa igen och se)

strykjärnsbyggnaden från en annan vinkel än den vanliga.


Dålig bild, men detta är iallafall en digital klocka på union square. Den har väldigt många nummer och jag har försökt klura ut vad alla dessa står för. På typiskt new york-vis så kom det fram en kille och förklarade allting för oss och la även till att klockan går fem minuter efter riktig tid. Han berättade även om konstverket på husväggen bredvid:




Den lilla handen högst upp står för Gud, solen står för universum, "stenen" står för oss på jorden och visaren står för tiden/evigheten. Det lilla klotet till höger visar månens skepnad (alltså halvmåne just den kvällen) och när det är fullmåne så står månen rakt över detta klot. Jag tror att jag fick allt rätt nu, annars så får jag gå tillbaka och fråga killen igen - hans "jobb" är nämligen att berätta allt om klockan och konstverket.




Wafels & Dinges är en mytomspunna liten lastbil som åker runt och placerar sig på diverse gator på Manhattan. De säljer belgiska våfflor med en mängd olika toppings. Gott!


Jepp!

Kommentarer
Postat av: Oscar

Fantastiskt lördagsläsning!

2010-05-08 @ 12:27:16
Postat av: catarina

håller med Oscar!

2010-05-08 @ 15:22:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0