DUMBO, Brooklyn Heights, Downtown Brooklyn, Carroll Gardens, Gowanus, Boerum Hill & Cobble Hill

DUMBO

DUMBO är en förkortning för Down Under Manhattan Bridge Overpass. Jag har inte riktigt klurat ut vad Overpass gör för nytta i namnet - antagligen är det så enkelt som att det klingar bättre med dumbo än vad det skulle göra med det osmarta namnet dumb.
Ett litet område är DUMBO i varje fall, och ett av Brooklyns äldsta sådana (förr i tiden med ett annat namn, såklart). Folk bosatte sig här när det var färjetrafik mellan Brooklyn och Manhattan. När Brooklyn Bridge sedan var färdigbyggd 1883 så fanns det ingen anledning att ha båttrafik och området föll således i glömska. Och glömt var det ända fram till tidigt 90-tal, då diverse konstnärer m.m började utnyttja de stora industrilokalerna som fanns att tillgå. En sak ledde till en annan - industrilokaler blev till etagevåningar, och med den fina utsikten över Manhattan så har DUMBO idag förvandlats till ett väldigt exklusivt område.
Brooklyn Bridge Park. Just nu byggs även en ny park längs med stora delar av Brooklyns "sjösida" (..översatte waterfront).
Det finns inte mycket att tillgå i DUMBO, men Grimaldis Pizzeria finns och det räcker ganska långt. Ansedd, av många, som New Yorks bästa. Ska du äta här så får du snällt köa i cirka en timma. Dessutom kostar den billigaste pizzan 12 dollar. Men ganska gott är det =) 
Brooklyn Heights

Brooklyn Heights är, och har varit, ett av få fina undantag i arbetarnas Brooklyn. Närheten till, och utsikten över, Manhattan har sett till att Brooklyn Heights i över hundra år har varit ett eftertraktat område.
Heights Casino. Sedan 1904 en privatklubb för Brooklyn Heights förnäma.Downtown Brooklyn

Downtown Brooklyn, även kallat Borough hall, är arbetsplats för tiotusentals personer. Här finns alla olika sorters myndighetsbyggnader, från domstolar och häkten till banker och (ett) hotell. Alltså centrum för stadsdelen Brooklyn, men det skulle enkelt kunna vara centrum för vilken stor stad som helst.
Marriott Hotel. Byggdes 1998 och var det första stora hotellbygget i Brooklyn sedan 1930. Ganska speciellt med tanke på att det bor 2.5 miljoner människor i Brooklyn.

Carroll Gardens

Carroll Gardens är ett italienskt område, men i framtiden kommer detta att vara hem för en blandad skara människor, i takt med att områdets status höjs.
Bara tio minuters promenad från downtown brooklyn eller 15 minuters tunnelbaneresande från södra Manhattan tar dig hit. Och hit åker många, framförallt för att käka. Smith Street är Brooklyns huvudgata när det kommer till restauranger. Här finns mängder av italienska och franska restauranger kantade med nyöppnade sushi-, thai- och pizzahak. Den andra stora gatan i Carroll Gardens heter Court Street, och ju längre du följer den, desto mer ser man av det gamla Carroll Gardens - gamla sopranosgubbar som vattnar sin gräsmatta bredvid sin helgonstaty, ost och salamibutiker och såklart äldre damer som kikar ut från sitt fönster för att se vad som händer nere på gatan.


Court street. Skyskrapan i bakgrunden ligger i Downtown Brooklyn och är den högsta byggnaden som Brooklyn har.


Italiensk Social Club. De flesta sådana här ställen blev stängda av polisen för många år sedan. "mafia hangouts".
Guido Place. Guido är ett (ofta nedsättande..) ord för Amerikan-italienare..


..när jag fotade guidoskylten började en bil tuta på mig. Jag trodde att någon skulle vara sur för att jag fotograferade, men, det var bara en pratglad italoamericano från Long Island som hoppades på att han skulle komma med i tidningen ifall jag fotade honom.

Gowanus

En gång i tiden hem till en indianstam med namnet Gowanus. Idag mer känt för en väldigt förorenad kanal med samma namn. Kanalen håller på att rustas upp och renas. Inom femtio år så är säkert flera lyxbostäder byggda här. Just nu är det dock främst diverse industrier, övergivna byggnader och stora transportleder som håller låda.
några ynglingar uppe på taket till ett nedlagt hus..


..som tyckte att det var kul att vinka åt oss som tycker att det är kul att fotografera!


Monte's. The oldest Italian restaurant in Brooklyn. Since 1906.
Det smärtade lite att se att den var stängd och nedlagd.


Gowanus Houses..


..där stora delar av filmen Clockers spelades in.

Boerum Hill & Cobble Hill

Boerum Hill är ett lugnt och välskött område med många fina brownstonehus. Mycket mer finns inte att säga.Cobble Hill däremot har mer att berätta. De flesta som lever här tillhör den övre medelklassen, men även många nyanlända invandrare bor här, bland annat många muslimer. 
När min kompis fotade en butik likt denna så stormade butiksägaren ut å spydde galla över oss. Detta var första gången på resan som någon var direkt otrevlig mot en.
Jag försökte förklara att jag var svensk med hopp om att han skulle ha ett gott öga för oss, men det gick inte direkt bra =). En uteliggare såg iallafall situationen, och gick sedan fram till oss och drog upp stämningen igen genom att skämta om att vi behöver ljuddämpare på våra kameror ifall vi skall fotografera, för annars kommer polisen. Enklare att förklara på engelska, men han syftade på att "shooting" betyder att man fotograferar men även att skjuta med pistol.I Cobble Hill finns USAs första hus för låginkomsttagare. De kallas för Tower Buildings och byggdes 1877. Dessa hus var även de första som hade brandtrappor utanpå fasaden (brandtrapporna är enkelt sagt ett landmärke för New York).
Kommentarer
Postat av: Oscar

Tjena!

Suveränt inlägg som jag kommer läsa och titta på igen ikväll. Hoppas du har det fint och att du badar i som klaraste sjöarna i Minnesota så att säga.

2010-04-24 @ 10:00:36
Postat av: Nicke P

naaajs;)hoppas du har det riktigt bra mannen, du är saknad i kvarteret

2010-04-24 @ 16:18:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0