Borough Park, Coney Island pt.I, Sheepshead Bay, Manhattan Beach, Flatbush pt.I & tour de 5 boro (south bronx, marble hill, inwood)

Borough Park är New Yorks största judiska område. Det finns folk som är orthodoxa, men här finns också sekulariserade, och där emellan finns säkert ett hundratal andra inriktningar.
De flesta jag såg var till synes orthodoxa - korkskruvslockar på den yngsta pojken och stora pälshattar på de gamla gubbarna.
Men, jag har precis läst ut en bok skriven av en svenska, som handlar om de orthodoxa judarna i Williamsburg. Orthodoxa judar utöver aldrig sport, barnen leker aldrig med bollar eller liknande. De går aldrig i kortbyxor.
Kortbyxor och bollar var det mycket av i Borough Park, så området beskrivs bäst som ett eget samhälle där många olika judiska inriktningar lever tillsammans.
Precis som i Williamsburg känner man sig helt malplacerad, och även ignorerad. Folk går snabbt förbi en och endast nyfikna barn tittar upp. Trots att man går där som osynlig så imponerar området på en. Resten av Brooklyn, och New York, är bullrigt, stökigt, ljud från tunnelbanan, ljud från bilstereos och så vidare. Men när du kommer till Borough Park är det lugnt som i en småstad, även fast gatorna är fyllda av folk, ungar som leker och mammor som pratar med varandra på sina balkonger.   
Alla butiker stänger klockan 17.00 på vardagar. Under helgen är butikerna garanterat stängda eftersom att många judiska inriktningar förbjuder allt från arbete till elektricitet under helgen.
Det finns ett fåtal supermarkets och bodegas i utkanterna av Borough Park, men dessa är inte många. Mcdonalds? Annan snabbmat? Finns inte att hitta någonstans.
Synagoga


Coney Island
Västerut, i slutet på Coney Islands strand och boardwalk så finns Sea Gate. Sea Gate är en såkallad "gated community", detta innebär att du bara äger tillträde om du bor där eller har någon att besöka.

Några hus bakom staketet.


De två vita bilarna är SGPD. Sea Gate Police Department.


Coney Island Houses längs med boardwalken. Basketplanen i förgrunden är med i Spike Lee-filmen He got game .
Några kvarter bort finns en annan basketplan som kallas för the Garden (döpt efter arenan Madison Square Garden och åsyftar att den är Coney Islands viktigaste basketplan. New York är känt som basketbolls mecka, och Coney Island är känt för att vara bäst i stan)


Nybyggda hus i Coney Island. För fem år sedan trodde man att Coney Island skulle gentrifiera, men det har inte riktigt blivit av. Ett hus som detta passar fortfarande inte in.
Längs med hela boardwalken sitter gamla new yorkers i sina solstolar och snackar bort dagen, varje dag. Huset är en gammal skridskorink, nedlagd sedan ett par decennier.


Key Span Park till vänster. Bungyjumptornet i bakgrunden. Key Span Park är en baseballarena där ungdomslaget Brooklyn Cyclones lirar. Åskådarsnitt: 9000 personer.


9/11 memorial


Och självklart så tog jag ett dopp i havet! Man är inte komplett innan man har badat på Coney Island.
Nästa Coney Island kapitel kommer handla om nöjesparkerna och områdets historia.


Coney Island´s Abraham E Lincoln Highschool.
Built in 1929, Lincoln has graduated several Nobel Prize winners and famous MDs, scientists, engineers, politicians, and other celebrities.
Bland annat Stephon Marbury, Harvey Keitel, turtle från Entourage och Mel Brooks.

Sheepshead Bay

Till öster om Coney Island och Brighton Beach så ligger Sheepshead Bay. Fiske å fritidsbåtar är knappast synonymt med New York, men det finns, såklart, i en stad som har allt utom berg och slalom.
Namnet kommer efter en fisk som fanns på den tiden då vattnet inte var förorenat. Fiskens "skalle" ska tydligen ha sett ut som ett fårhuvud.


Fiskebåtar avgår varje morgon!


En gång i tiden var detta hus hem till världens största restaurang. Nu för tiden är bara bottenvåningen restaurang.


Gångbron som går från Sheepshead Bay till Manhattan Beach


Manhattan Beach består uteslutande av exklusiva villor.


Marine Park är ett stort naturområde nära Sheepshead Bay.

Flatbush pt.I
Ditmas Park är ett historiskt område i Flatbush. Gamla byggnader, många av dom är dock nedgångna.

Förra veckan fick jag låna en cykel så jag passade på att göra något som inte så många har gjort. Jag cyklade genom alla New Yorks fem stadsdelar. Brooklyn först, sedan Queens, via Randalls Island till Bronx, från Bronx till Manhattan. Till sist båten från Manhattan över till Staten Island och en snabb rundtur på ön. Sammanlagt nio timmars cykling. 40 miles. 6,5 mil. Och ett gäng bilder:


Gränsen mellan Brooklyn och Queens. Empire State Building i bakgrunden.


Triborough Bridge från Astoria, Queens. Går till Manhattan och Bronx via Randalls Island.


Randalls Island hade cirkus tio fotbollsplaner.
Randalls Island och höghus från South Bronx i bakgrunden.


South Bronx som man tror att det ser ut. Plywoodfönster är dock inte så vanligt.
Gatorna runt omkring var fulla av folk. Det kändes mer som Rio de Janiero än New York. Och mitt i allt ligger Yankee Stadium.


Morrisania Air Rights i South Bronx.

Efter att jag krigat mig igenom Bronx på den rostiga cykeln kom jag till Marble Hill. Marble Hill ligger förvisso i Bronx, men det tillhör Manhattan. Alltså är detta Manhattans nordligaste område, på pappret. Två intetsägande bilder från Marble Hill:

Från Marble Hill tar man en liten bro till Inwood. Inwood är ön Manhattans nordligaste område. Hem till Colombus Universitys sportkomplex och New Yorks europeiska klosterbyggnader. Bland annat.


Columbus Universitys arena har blivit utsedd till den finaste platsen att se sport på i USA. Inte på grund av arenan i sig, ej heller tack vare kvaliteten på de sporter man kan kolla. Det är tack vare utsikten som man får från arenans läktare.
Inwood Parkär en nedförsbacke bort från arenan.


Columbus Universitys kända C. Älskat och hatat. Kan ses i bland annat filmen Basketball Diaries.
På väg upp till klostren i Fort Tryon Park.
Klostren är byggda i Europa och sedan importerade och återuppbyggda i New York. Idag är de museum.Utsikt från Fort Tryon Park.


Washington Heights till öst. Ganska speciellt med de olika nivåerna husen är byggda på.


Inwood till väst. Höghusen till höger är basketlegenden Kareem Abdul Jabbars barndomshem.


Cykelturen avslutades som skrivet med Staten Island-båtarna. Att på cykel ta sig från Inwood ner till dessa båtar var i princip omöjligt förr, med tanke på all trafik Manhattan har. Men kuststräckan är numera en mycket fin cykel- och gångväg, kantad av parker och tennisbanor. Från Inwood ner till färjorna passerar man ovetandes över 200 gator och lika många gatukorsningar.


Basketplaner finns det såklart gott om längs med kuststräckan. Denna ligger under motorvägen som går parallellt med cykelbanorna.


Kommentarer
Postat av: Per

Ola till man i fotobutik i Boro Park:"Do you know where we can find a pub?"

"In this neighbourhood?" LOLTråkigt att inte fler (antar att det är relativt få) känner till och läser dina texter här.

2010-05-25 @ 10:09:40
Postat av: Oscar

Det känns som att man är med på cykeln. Jag kan känna luften i New york när jag läser. Skönt att drömma sig bort.Vi har förresten studio när du kommer hem.

På kvarnholmen!See you

2010-05-25 @ 12:25:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0