Frankrike, U.S.A <> Corona, Queens

Det är väldigt mycket Frankrike över tillvaron just nu. Sedan länge har jag hängt med Clement, en fransos lika gammal som jag. Det är han som har styrt upp var vi bott den senaste tiden.
Det har varit massor av strul med hyreskontraktet till den nya lägenheten, så vi har varit fortsatt "hemlösa". Som tur var hade Clement en fransk vän på besök i New York, och vi kunde under några nätter sova på golvet i den franske vännens hotellrum.
Och nu, en gång för alla, så ska allt vara fixat med inflyttning till lägenheten i Bushwick.

Jag och den franske vännen begav oss en dag (..i måndags, 5/4) ut till Corona, Queens för att se New York Mets ha säsongspremiär i Baseball. En idé som vi delade med 45-tusen andra personer, så trots köande under solen så vart det lapp på luckan. Vilket förvisso inte gjorde mig så mycket, för jag kommer att ha åtminstonde
trettio chanser till att se Mets spela. Baseballsäsongen består ju av typ 160 matcher.
Dessutom så är ju Corona, Queens ett område med mer än bara ett skönt namn. Det är ett område värdigt att få introducera Queens.

För att åka till arenan, som heter Citifield, tar man linje nr 7 (eller lila linjen för stockholmare som gillar färg) från Times Square. Tåget går på såkallade "elevated tracks" vilket innebär att rälsen är ovanför mark och gator. Linjen kallas Flushing Local/Express. Flushing är kanske New Yorks största Chinatown och alltså
slutstation för linje nr 7. Men går man av på Mets - Willets Point Station så kommer man till Citifield. Schysst att de döper tunnelbanestationen efter laget som spelar där.


7an passerar de lagliga graffittibyggnaderna som kallas Five Pointz


och 7an var den sista tunnelbanelinjen i New York som använde de röda tågen.
Denna vagn stod parkerad vid arenan tillsammans med några vanliga silvriga tåg. De flesta 'red bird'-vagnarna har blivit sänkta ner i havet för att skapa 'artficial reefs' - bra för miljön även om det inte låter så.


Runt hörnet från arenan finns parken Flushing Meadows - Corona Park. Antar att folket i Flushing och Corona gör varsinn San Siro / Giuseppe Meazza och staden New York sen snällt gett områdena sina egna namn på parken.
Till ytan är denna park större än Central Park, och förutom Citifield och baseball så finns också USTA National Tennis Center här med tillhörande arena. Där spelas US Open varje år.


Tennisarenan.

Parkens höjdpunkt är dock den stora jordglob som man hittar i mitten av parken. Jag vet inte vad den heter eller hur den har kommit dit, men den är iallafall ett landmärke för Queens. Ett passande sådant eftersom att Queens är den stadsdel i New York (och då, såklart, kanske även i världen..) där folket har flest olika etniciteter.

Området Corona har fått sitt namn efter Crown Building Company. Italienska immigranter som jobbade hos C B C använde det italienska ordet Corona istället för Crown. Man säger också Corona på Spanska.
Förr i tiden bodde, och jobbade, alltså Italienare här. Men idag är det spansktalande från hela Sydamerika som dominerar.


En del Heineken, men mest Corona.

Fortfarande finns dock ett par gator med italiensk befolkning. Speciellt runt om den lilla tårtbitsformade parken som ligger inbäddad bland tre stycken gator. Parken kallas Spaghetti Park och består i princip av några bänkar och en boule/bocchia-bana. Och en stor italiensk flagga. Tyvärr gick inga italienska gubbar att finna när vi var på besök.
Precis över gatan från parken hittar man The Lemon Ice King of Corona. Jag har aldrig sett TV-serien King of Queens, men denna kiosk är iallafall med i seriens intro. Vilket även ägaren påpekade för oss. Jag trodde att han skulle vara trött på att berätta det, men det var han uppenbarligen inte. Italienare var han iallafall, fast han kunde inte prata italienska :P
Spaghetti Park

Vidare i Corona passerade vi bl.a höghusområdet LeFrak City (där artisten Noreaga är uppväxt). Sen blev det dags att hitta tåget tillbaka till Manhattan.På Manhattan besökte vi ett par mer eller mindre kända ställen, exempelvis..


Skivbutiken Fat Beats..


...och New Yorks viktigaste plats för skateboard: Brooklyn Banks.
BB hittas under Brooklyn Bridge, på Manhattans sida.

Tack vare strulet med lägenheten så skulle vi återigen bli hemlösa eftersom att den franske vännen skulle lämna sitt hotell och New York för att återvända hem.
Det enda alternativet vi hade för gratis boende var i Miami. Clement har en annan fransk vän som jobbar på hotell nere i Florida.
Efter att vi hittade ett billigt flyg (...NYC-MIA med buss tar över 30 timmar) så hade vi inget annat val än att åka =)
Florida kallas ibland New Yorks "sixth borough" (efter de fem riktiga stadsdelarna: Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens, Staten Island). Detta eftersom att många New Yorkers på äldre dagar ger vika för lugn & ro och sol.
Så helt fel ute är man ju inte med denna resa.

Vi hade egentligen ingen aning om hur vi skulle bo i Miami. Det enda vi visste var att vi skulle ta en buss från flygplatsen till det hotell som den franske vännen nr2 jobbar på. Vi visste dock inte att det var ett lyxhotell vi skulle till. Dessutom är fransmannen manager på hotellet i fråga, så alla passade upp på oss lite extra bara för att vi kände honom. Vi var på hotellet tills hans arbetsdag var slut. Efter det tog vi bilen till Miami Beach, där vi nu bor. Vi bor nästan bokstavligt på stranden, speciellt eftersom att City of Miami Beach har gratis WiFi utomhus, haha.
Huset vi bor i är tjugo våningar högt. Huset har flertalet säkerhetsvakter och en reception öppen dygnet runt. När vi hade varit nere på stranden och skulle ta hissen upp så fick vi en utskällning i hissens högtalare (på spanska..) eftersom att vi inte hade t-shirts på oss.
Propert, fint, ordentligt, spanskt och dyrt... Vilket också beskriver Miami Beach ganska bra... Men man ska inte klaga ;-)

grattis gosch i efterskott samt ett par till bilder fr N.Y.C:


Alla tre ovan e fr taket på boendet i bed-stuy


do not enter. porten till gamla boendet i williamsburg

Kommentarer
Postat av: Goschen

Tack maan! Hoppas du har en grym resa och idag krossar vi Ängelholm!

2010-04-13 @ 12:26:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0